Jurnalism cetatenesc

Eveniment astronomic rar vizibil din ţara noastră

Ziarul de Vrancea
8 mai 2016 1669 vizualizări
Luni, 9 mai 2016, va avea loc un fenomen astronomic foarte rar şi deosebit. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, fenomen ce va putea fi observat în condiţii foarte bune şi din ţara noastră.

Cu prilejul tranzitului planetei Mercur, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, judeţul Vaslui, oraş situat la 85 de kilometri de Focşani, va organiza mai multe activităţi pentru public. "La ora 13:00 va avea loc o conferinţă publică, unde o să vorbim despre tranzitului lui Mercur, iar după ora 14:00, o să privim împreună fenomenul prin instrumentele din dotare. Activitatea se va desfăşura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este şi locaţia observatorului astronomic). Vă aşteptăm cu drag!", după cum anunţă Observatorul Astronomic.  Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 7 mai 2003. Următorul tranzit a lui Mercur va avea loc 11 noiembrie 2019. În fiecare secol sunt în jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră. "În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare,", mai spun cei de la Observatorul Astronomic. De precizat că observaţiile astronomice se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin! Preţul este 2 lei de persoană. "Atenţie! Nu încercaţi să observaţi Soarele printr-un instrument fără filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Dacă priviţi Soarele cu ochii neprotejaţi chiar şi pentru câteva secunde, puteţi să suferiţi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!", spune Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad. (S. V.)

Principalele momente ale tranzitului lui Mercur sunt:

•    14:11:50 - începutul fenomenului astronomic. O să observăm cum planeta Mercur începe să fie vizibilă ca un disc mic negru în dreptul Soarelui.
•    17:55:53 - Faza maximă a tranzitului. Mercur se află cel mai aproape de centrul discului Soarelui.
    Pentru latitudinea ţării noastre fenomenul se va încheia odată cu apusul Soarelui în jurul orei 20:30, finalul efectiv al tranzitului planetei Mercur nu va fi vizibil de la noi. În tot acest timp publicul vizitator va avea ocazia să observe transmisia live a tranzitului în sala observatorului astronomic, ce va fi posibilă cu ajutorul telescopului principal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.