Dispută politică la Obştea Nereju, între actualul şi fostul preşedinte
Radu Giamănaşu, fost preşedinte al Obştii Nereju în perioada 2006-2009, a trasmis redacţiei Ziarului de Vrancea un drept la replică cu privire la informaţiile din materialul cu titlul “PSD - ul vrea şi Obştea, vrea şi Primăria la Nereju”, publicat în data de 28 aprilie 2016 în paginile cotidianului nostru, în care Şerban Popa, actualul preşedinte al obştii şi candidat la primărie, a făcut anumite acuzaţii la adresa sa.
“Ca urmare a declaraţiilor din articolul publicat în Ziarul de Vrancea, nr. 100 (5853) din data de 28 aprilie 2016, făcute de Şerban POPA, Preşedintele Obştii Nereju, în replică la acuzaţiile aduse mie, consider că a acesta a început campania electorală într-un mod murdar cu aceste cuvinte jignitoare şi acuzaţii nefondate aduse la adresa mea. Dumnealui spune în articol că în anul 2010 a găsit "o gaură" de 300.000 de lei prejudiciu din fondul forestier. Menţionez că în perioada în care eram preşedinte la Obşte Şerban Popa făcea parte din consiliul de administraţie (C.A.), fiind în funcţia de vicepreşedinte. Când mi-am dat demisia în 2009 din funcţia de preşedinte, din motive personale, la plecarea de la Obşte am lăsat un beneficiu de 150.000 lei, fapt care poate fi verificat în situaţia contabilă prin extrase de cont din acea perioadă. În plus, înaintea demisiei mele, Obştea a fost verificată de Finanţele Publice Focşani în vederea rambursării de T.V.A., în sumă de 60.000 de lei.
În ceea ce priveşte reclamaţiile pe care spune că le-ar fi avut la D.N.A., consider că au fost făcute de anumiţi membri care au fost nemulţumiţi de modul său de comportare cu aceştia. O parte din nemulţumirile membrilor Obştei consider că sunt legate de vânzarea utilajelor, respectiv două TAFURI, IFRON, DRUJBE, etc. care erau cumpărate de mine pentru a scoate lemnul la drum auto din pădure şi cumpărarea fără acordul membrilor obştei a anumitor clădiri la preţ supraevaluat şi care nu prezintă interes economic pentru societate. Putem aminti sediul ocolului silvic, sediul brigăzii silvice, brutăria şi alte achiziţii. Brutăria a fost remunerată, domnul preşedinte folosindu-se de acest lucru pentru a-şi face campanie electorală. Acesta a inaugurat electoral brutăria, iar celor prezenţi li s-au împărţit pâine şi alimente cu condiţia să-l voteze ca primar la Primăria Nereju şi să fie prezenţi la adunarea generală a obştii ce a fost programată pe data de 23.04.2016, la o zi după inaugurare. Toate acestea au fost achitate cu banii obştii. Şedinţa nu a mai avut loc din cauza lipsei de CVORUM, fapt care se datorează comportamentului său neadecvat faţă de membrii obştii, deoarece nu le-au fost acordate drepturile prevăzute în statut. Mai mult, acesta a cheltuit banii obştii după bunul plac şi se teme că nu va mai ocupa o funcţie publică în această comună.
El a vrut nepărat să aibă loc adunarea generală înainte de alegerile locale pentru a fi rectificate de către membrii obştei toate deciziile abuzive luate de el în calitate de preşedinte al Obştii Nereju.
Personal, sunt dispus să-i răspund lui, cât şi altor persoane referitor la acuzele nefondate care mi se aduc şi ar fi bine ca organele competente să se sesizeze din oficiu cu privire la cele relatate în acest articol”
Radu GIAMĂNAŞU - fost preşedinte al Obştii Nereju
Şerban Popa: “Plec de la obşte când îmi cer obştenii!”
Referitor la acuzaţiile lui Radu Giamănaşu, actualul preşedinte al obştii Nereju se apără spunând că reclamaţiile la adresa lui, printre care cinci numai la DNA, nu l-au găsit vinovat: “Dacă făceam ilegalităţi mă legau până acum”, spune Şerban Popa. Acesta le transmite celor care îl reclamă să îşi ia gândul de la obşte: “Să nu stea cu gândul că o să le las obştea dacă ies primar. O să las obştea când îmi cer obştenii”. Pentru acuzaţiile care i se aduc Popa spune că are documente care justifică cum totul a fost făcut "legal şi în interesul obştii". Astfel, brutăria a fost achiziţionată acum doi ani de zile circa de la IPRALCOOP, cu factură, şi este trecută în proprietatea obştii. După ce va primi aviz de funcţionare, de serviciile brutăriei vor beneficia toţi locuitorii comunei unde se consumă zilnic peste 3.000 de pâini care acum vin din alte brutării, după cum spune acesta. De asemenea, sediul ocolului a fost cumpărat de la Direcţia Silvică, în urma unei licitaţii, iar utilajele pe care este acuzat că le-ar fi vândut erau de fapt “un morman de fiare”. “Deciziile de la obşte se iau de întreg consiliul de administraţie, nu doar de preşedinte”, spune Şerban Popa, care la rândul său acuză fosta conducere: “Ei au tăiat pădurea de pe marginea drumului şi nu au cumpărat nici măcar o bicicletă pentru comună, în timp ce toate clădirile de pe raza comunei sunt luate de noi: dispensar, brutărie, ocol silvic. Am făcut un teren de fotbal cum puţine sunt în Vrancea şi o piaţă agroalimentară modernă”, se laudă Şerban Popa, care a convorcat pentru duminică o nouă Adunare Generală a Obştii Nereju. Radu Giamănaşu este fostul preşedinte al Obştii Nereju, în timp ce Şerban Popa este actualul preşedinte al Obştii. Disputa între cei doi pare a avea, cel puţin la prima vedere, un iz politic alimentat de apropiatele alegeri. Şerban Popa este candidat la Primăria Nereju din partea PSD, în timp ce nepotul lui Radu Giamănaşu, Toader Gemănaşu, candidează pentru postul de primar din partea PNL. Culmea este că cele două familii sunt înrudite, însă familia politică primează cel puţin în această perioadă electorală. Evident că la mijloc este vorba şi de resursa financiară generoasă oferită de pădure, obştile fiind afaceri bănoase pentru cei care le conduc. (Dana LEPĂDATU)