Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 mai 2016 550 vizualizări
Istoria zilei de 5 mai

1789: Se convoacă, la Versailles, Adunarea Statelor Generale (care nu mai fusese convocată din anul 1614). Este începutul Revoluţiei franceze, o serie de revolte sociale şi politice radicale din Franţa, în perioada anilor 1789-1799, care a afectat profund istoria modernă a Franţei, marcând declinul puternic al monarhiei şi bisericii şi apariţia democraţiei şi naţionalismului.
1835: Se pune în funcţiune prima linie de cale ferată din Europa în Belgia între Bruxelles şi Mechelen.
1821: Împăratul Napoleon I moare în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic. Napoleon Bonaparte, cunoscut mai târziu ca Napoleon I şi iniţial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.
1891: Inaugurarea celebrei săli de concerte „Carnegie Hall" din New York.
1912: Apare primul număr al ziarului „Pravda" – ziar independent (până la 22 august 1991, organ al CC al PCUS).
1919: A fost creată, la Geneva, Liga Societăţilor de Cruce Roşie (LORCS), ca organ de legatură permanentă între societăţile naţionale de Cruce Roşie.
1945: Al Doilea Război Mondial: Insurecţia din Praga începe ca o încercare a rezistenţei cehe de a elibera oraşul de sub ocupaţia nazistă.
1955: A intrat în vigoare Acordul privind crearea Uniunii Europei Occidentale (UEO), semnat la Paris, 23 octombrie1954.
1955: Începe să funcţioneze UEO, Uniunea Europei Occidentale, în baza acordului semnat de către Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie la 17 martie 1948. UEO este singura organizaţie europeană cu componentă de apărare înfiinţată în perioada războiului rece.
1957: La Televiziunea Română a avut loc prima transmisie sportivă în direct: meciul de rugby Anglia-România.
1988: Televiziunea niponă a efectuat prima transmisiune în direct de pe Muntele Everest, cel mai înalt din lume.
2001: Ilie Ilaşcu a fost eliberat din Închisoarea Hlinoaia  (Tiraspol ). Ilaşcu este unul din fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia (1988-1992), preşedinte al Frontului Popular din Moldova - Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forţele separatiste). Participant la luptele armate de la Nistru (1992), în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinaţie specială ale Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova. Ulterior a fost deţinut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993) de către o instanţă neconstituţională subordonată politic Moscovei. În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităţilor Federaţiei Ruse, de către comunitatea internaţională, şi îndeosebi de conducerea APCE şi UE, la 5 mai 2001 Ilie Ilaşcu este transferat la Chişinău şi predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova şi României. Multe din activităţile sale politice de la Tiraspol şi îndeosebi activitatea sa în perioada de război, nu se cunosc. Însă despre unele se cunoaşte foarte puţin doar din sursele militare ruseşti, că Ilaşcu şi unitatea sa specială luptând în spatele frontului a adus mari pierderi Armatei a 14 Ruseşti şi bandelor de cazaci veniţi să lupte în Transnistria contra moldovenilor.
2002: După ce în primul tur de scrutin Jacques Chirac a obţinut 19,88% din voturi, în al doilea tur de scrutin obţine 82,21% împotriva lui Jean-Marie Le Pen al Frontului Naţional şi este confirmat ca preşedinte al Franţei.
2004: Guvernul premierului Silvio Berlusconi a intrat în cartea recordurilor pentru că a reuşit să reziste 1.060 de zile la putere, devenind cel mai longeviv guvern din istoria Italiei postbelice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.