Jurnalism cetatenesc

Bilanţul democraţiei noastre

Ziarul de Vrancea
17 apr 2016 898 vizualizări
A trecut ceva vreme, nu mult 26 de ani, timp în care am sperat în libertate, afirmare şi prosperitate.

Gândindu-mă la copiii şi nepoţii noştri le prevedeam un viitor mai bun, iar cei inteligenţi frecventând Uppsala, Cambridge sau Sorbona; iar noi care am trăit sub socialism o binemeritată odihnă. Visul s-a spulberat după câteva luni. Dezamăgirea şi grija zilei de mâine, a locului de muncă, a pus stăpânire pe viaţa noastră. Milioane de meseriaşi, tineri, licenţiaţi au luat drumul străinătăţii, iar economia ţării a devenit rapid o amintire; obiective industriale, în special cele cu structură metalică au fost tăiate şi şterse de pe harta ţării. Cincizeci de ani de muncă ai poporului român s-au năruit ca şi cum nici nu au fost... În opinia unui politician de vârf, economia României este o grămadă de fier vechi?! A fost cea mai nefericită afirmaţie. A uitat domnul Petre Roman că România era înainte de ’89 printre primele zece ţări din Europa (din ’46) în materie de infrastructură. Sistemul energetic Porţile de Fier, Bicaz, Vidraru, Turceni, Combinatul Siderurgic Galaţi, Târgovişte, Călăraşi, Reşiţa, Slatina; industria uşoară şi combinate de prelucrare a produselor alimentre, fabrici de zahăr, încălţăminte, stofe şi postavuri, 4,5 milioane hectare irigate, Transfăgărăşanul, Platforma Pipera, creată cu francezii, calculatoare, camioane, autobuze, tractoare la Braşov şi Bucureşti cu patente germane, avioane Rombac cu patent englez, locomotive Craiova cu patent eleveţian, motoare pentru vapoate la Reşiţa - patent german, centrala nucleară de la Cernavodă cu Canada, locul III în lume după Japonia şi SUA în producerea anvelopelor gigant şi a şuruburilor cu bile pentru industria nucleară;

Unde este adevărul?

Fabricile de tractoare constrite de noi în Iran şi Egipt funcţionează şi acum! Polonezii, ungurii, bulgarii, cehii s-au adaptat la conjunctură şi nu au distrus nimic; noi am considerat că tot ce s-a realizat este de sorginte comunistă şi cu barosul, în special cel intelectual, s-a purces la distrugere; iar managementul economic a încăput pe mâna unor diletanţi, hoţi şi parveniţi care pentru bani şi-ar vinde şi părinţii, ridicând corupţia la rang de virtute.
Aşa arată tabloul economic al României înainte de ’89 în producţia anuală:

Denumirea activităţii    Înainte de ’89    Acum, după 26 de ani
Oţel beton    14 milioane tone    3 milioane tone
Aluminiu    400 mii tone    3 mii tone
Motoare electrice    19 milioane KW    700 mii KW
Tractoare    71 mii bucăţi    -
Vagoane pasageri    600 bucăţi    -
Vagoane marfă    14 mii bucăţi    -
Nave diferite    144 bucăţi    -
Petrol prelucrat    13 milioane tone    6 milioane tone
Motorină    8, milioane tone    2 milioane tone
Păcură    10 milioane tone    -
Uleiuri pentru maşini    500 mii tone    -
Hectare irigate    4,5 milioane hectare    290 mii hectare
Perdele de protecţie    30 mii hectare    150 hectare
Fabrici de zahăr    36    5
Fabrici pentru prelucrat produse animale    42    12
Fabrici stofe şi încălţăminte    46    11
Fabrici de nutreţuri combinate    24    2
Fabrici pentru industria de apărare    12    -
Fabrici de medicamente    9    2

Acesta sunt repere economice care aduc plusvaloare, produs intern brut şi venit naţional.
Ce avem acum?
1) 588 de parlamentari raportaţi la 18 milioane de locuitori (SUA are 530 parlamentari raportaţi la 310 milioane locuitori), cu salarii şi pensii speciale.
2) Baroni locali şi oameni de afaceri cu averi acumulate dubios, politicieni aroganţi, ignoranţi, nulităţi şi lipsiţi total de viziune constructivă în interesul oamenilor.
3) 4 milioane de oameni plecaţi din ţară, medici, cadre sanitare, profesori, ingineri şi foarte mulţi meseriaşi cu înaltă calificare.
4) Şomeri şi asistaţi social, printre aceştia romii noştri care înghit din bugetul ţării anual mai mulţi bani decât am plătit Rusiei daune de război.
5) Pensionari cu remunerare până la 250 de dolari, plătitori de contribuţii la stat şi pensionari cu pensii de 2-3.000 de dolari lunar - magistraţi, politicieni, militari, fără să plătească contribuţii la stat. Halal legislaţie!
6) Doctori în ştiinţe cu diplome obţinute prin furt şi plagiat, mai nou lucrări ştiinţifice din închisori şi nu-i de mirare că rezultatele economice sunt atât de ridicole.
7) Peste 5.000 de şcoli în degradare fizică avansate, căldură de la sobe cu lemne şi grupuri sanitare afară; cel mai mare abandon şcolar, în 1990 erau cca 5 milioane de copii, în 2015 - 3 milioane, deci aproximativ 2 milioane s-au pierdut. O parte au plecat cu părinţii, alţii nu s-au mai născut, cine este de vină? Noi suntem de vină că nu suntem în stare să ne gestionăm singuri.
8) Învăţământul în derivă, datorită reformelor fără rezultat, studenţi fără bacalaureat şi admitere, absolvenţi de facultăţi pe bandă rulantă care nu ştiu cine a fost Dimitrie Cantemir sau Petre ţuţea.
9) Salarizarea angajaţilor într-o discrepanţă uluitoare; salariul minim 900 lei, salariul mediu 1500 leu, salariul maxim 20-25.000 euro (un japonez are 2.000 euro lunar, iar un parlamentar are 10.000 euro lunar). Proporţia este de 1:5. Se impune de urgenţă o lege echitabilă a salarizării.
10) Natalitate în scădere, sate cu oameni îmbătrâniţi şi săraci, 35% din populaţie trăieşte sub pragul subzistenţei; 35% din terenurile agricole sunt nelucrate, livezi de pomi şi vii, islazuri în paragină, animale cu efectiv la jumătate faţă de trecut.
11) Populaţie bolnavă. Suntem campioni în mortalitate din cauze cardiovasculare, cancer, diabet. Spitale fără medici (un medic are un salariu de 1500 până la 2500 lei, un parlamentar are 15-20.000 lei şi pensie specială, baroni locali, funcţionari bancari de vârf cu 15-25.000 lei lunar, iar un muncitor între 1200 şi 2000 lei lunar şi este producător de PIB).
12) Nu mai avem industrie uşoară, industrie siderurgică, metalurgică, centre de cercetare, abatoare de soiuri şi seminţe, spaţii de păstrare şi depozitare a fructelor şi legumelor, solare (mâncăm ţelină egipteană, morcov polonez, roşii turceşti, ardei din Spania, pere din Argentina), comtimuri pentru prelucrarea produselor alimentare şi fabrici de zahăr.
13) Am vândut străinilor Roşia Montană, platoul continental câştigat la Haga de la Ucraina, petrolul şi pădurile austriecilor, Combinatul Siderurgic Galaţi indienilor, 100.000 de vagoane şi unităţi cu structură metalică tăiate la fier vechi. Toate acestea însemnau milioane de locuri de muncă.
Îmi pun întrebarea, fie ea şi retorică: credeţi că românii nu sunt tot atât de dotaţi şi de deştepţi ca şi străinii? Eroare, oameni buni.
Managementul treburilor ţării a încăput pe mâna unor oameni fără cap şi inimă, profitori şi lipsiţi total de patriotism.

Brandul României

România s-a transformat într-un paradis al multinaţionalelor corporatiste, care controlează sistemul bancar, agricultura, construcţiile, transporturile şi comerţul! Noi am rămas cu IMM-urile, care dispar pe zi ce trece. Brandul României este economia de subzistenţă, atât la interior, cât şi la exterior. Bogăţiile naturale sunt exploatate fără milă de aceste corporaţii, beneficiile rezultate sunt însuşite de ele. De ce? Cine a avut interesul? Potenţialul major al unei ţări îl reprezintă oamenii, resursele şi managementul. Dezvoltarea este reperul economic al unei ţări. Fără dezvoltare suntem vulnerabili; până la Uniunea Europeană trebuie să ne dezvoltăm singuri şi să ne apărăm singuri de poftele unor aşa-zişi prieteni şi vecini care vor să ne înghită. Dezvoltarea înseamnă viitor. Viaţa este un dar sublim, respectând unele standarde de calitate. Am scris aceste rânduri pentru cei ce nu ştiu, iar pentru cei care ştiu să gandească şi la viitor.
Focşaniul este pe locul 3 în ţară în clasamentul oraşelor unde nu se face nimic

Judeţul Vrancea se înscrie cu mândrie în periplul distrugerilor economice. Să ne amintim de ISEH, industria uşoară, instalaţii pentru irigat, perdele de protecţie, Munţii Vrancei care au fost exploataţi barbar; suntem pe locul 39 din 41 de judeţe în materie de dezvoltare; de investiţii străine nici nu poate fi vorba. Focşaniul este pe locul 3 în ţară în clasamentul oraşelor unde nu se face nimic. Sunt de părere că trebuie schimbat acest sistem, putred, corupt şi fără viziune. Treburile judeţului şi ale ţării să fie atributul unor buni organizatori, oameni oneşti şi fără poftă de îmbogăţire, să ne folosim de fondurile Uniunii Europene pentru dezvoltarea noastră.
În încheiere aş spune că nu ce poate o ţară să facă pentru fiecare individ în parte, ci ce poate fiecare să facă pentru ţară.

Gh. Băeşu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.