Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
15 apr 2016 576 vizualizări
Istoria zilei de 16 aprilie

1705: Isaac Newton este înnobilat de regina Anne în timpul unei vizite regale la Trinity College, Cambridge. A fost un renumit om de ştiinţă englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician şi astronom, preşedinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii.
1889: S-a născut Charlie Chaplin, actor, regizor şi producător britanic (d. 1977). Chaplin este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile oraşului), Modern Times (Timpuri noi) şi The Great Dictator (Dictatorul). Primul film cu dialog al lui Chaplin, The Great Dictator (Dictatorul) (1940), a fost o parodie împotriva dictatorului german Adolf Hitler şi a nazismului. Filmul a fost văzut ca un act de curaj, luând în considerare ambientul politic din acea vreme, pentru că ridiculiza nazismul şi portretiza persecuţia evreilor. În 1941, filmul a fost nominalizat pentru Premiile Academiei la cinci categorii. Simpatiile politice ale lui Chaplin au fost mereu pentru doctrina de stânga. Politica sa pare moderată conform standardelor moderne, dar la acea vreme (anii 1940), gândirea sa (în conjunctură cu influenţa, faima şi statutul său din Statele Unite) era văzută de mulţi oameni ca fiind comunistă. Cu toate că Chaplin s-a bucurat de un succes major în Statele Unite şi a fost rezident din 1914 până în 1953, acesta a menţinut o atitudine naţionalistă neutră. În timpul erei „McCarthismului”, Chaplin a fost acuzat de activităţi ne-americane şi a fost suspectat că ar fi comunist, iar EJ. Edgar Hoover, care i-a instruit pe cei de la FBI să ţină dosare secrete costisitoare, a încercat să îi încheie rezidenţa din SUA. În anul 1952, Chaplin a părăsit SUA cu intenţia de a face o excursie scurtă acasă, în Marea Britanie pentru premiera de la Londra a filmului Limelight. Hoover a aflat de această excursie şi a negociat cu cei de la imigrări pentru a-i ridica permisiunea de a reintra în ţară. Chaplin a decis să nu se întoarcă în Statele Unite, scriind: „... De la sfârşitul ultimului război mondial am fost ţinta unor minciuni şi a propagandei unor grupuri puternice care, prin influenţa lor şi ajutorul primit de la presa americană, au creat o atmosferă nesănătoasă în care liberalii pot fi marginalizaţi şi persecutaţi. În aceste condiţii îmi este imposibil să îmi continui munca, aşa că am renunţat la rezidenţa mea în Statele Unite.” Apoi, Chaplin s-a mutat în Vevey, Elveţia. S-a întors pentru scurt timp în SUA în aprilie 1972 împreună cu soţia sa pentru a primi un premiu Oscar şi pentru a discuta despre cum vor fi redistribuite filmele sale. Chaplin a fost primit cu căldură.
1896: S-a născut Tristan Tzara, scriitor român, unul dintre iniţiatorii dadaismului (d. 1963). Tristan Tzara este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet şi eseist român evreu, născut în localitatea Moineşti din România şi stabilit mai târziu în Franţa, cofondator al mişcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluţie majoră în artele plastice şi literatură.
1917: Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluţiei bolşevice. Cu o lună mai înainte ţarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.
1925: Comuniştii bulgari cu ajutorul sovietic comit un atac cu bombă asupra Catedralei Sfânta Nedelia în Sofia, Bulgaria, în care mai mult de 150 de persoane au murit, inclusiv politicieni şi militari de rang înalt.
1927: S-a născut Joseph Ratzinger, teolog german, din 2005 papă al Romei, sub numele de Benedict al XVI-lea.
1938: Au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare mai mulţi conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.
1943: Chimistul elveţian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.
2007: Un student a ucis 32 de oameni şi a rănit alţi 23 înainte de a se sinucide, în ceea ce a rămas cunoscut ca masacrul de la Virginia Tech, SUA. A fost cel mai sângeros incident petrecut într-o instituţie de învăţământ din istoria Statelor Unite, cu un număr de 33 de persoane decedate. Cho Seung-hui identificat de autorităţi drept autorul atacului s-a născut în Coreea de Sud şi a crescut în Virginia. Avea drept de rezidenţă în SUA, era student al Universităţii şi locuia în campus.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.