Jurnalism cetatenesc

Te simţi apatic? Află cum poţi combate astenia de primavara!

Ziarul de Vrancea
15 apr 2016 713 vizualizări
Astenia de primăvară reprezintă o tulburare adaptivă u o alimentaţie sănătoasă o poate combate

Afară se simte mireasma primăverii şi zilele sunt mai lungi şi mai însorite, însă rezervele tale de energie sunt tot mai epuizate? Responsabilă pentru acestă stare este astenia de primăvară, pe care multe personoane o experimentează din cauza tranziţiei de la anotimpul rece la cel călduros. Medicii susţin că acestă senzaţie se poate combate şi trata cu alimente care te ajuta să scapi de toxine, oferindu-ţi doza zilnică de vitamine şi minerale care să-ţi redea pofta de viaţă.
Ce este astenia de primavara?
Astenia de primăvară reprezintă o tulburare adaptivă, cauzată de schimbarea fusului orar şi creşterea bruscă a luminozităţii pe timpul zilei, precum şi de efortul epuizant al organismului de a se obişnui cu un nou ritm biologic. Printre semnele asteniei de primăvară se numără: oboseala, anxietatea, lipsa de energie, scăderea stimei de sine şi problemele de concentrare. Lăsată netratată, aceasta poate degenera în depresie.
Cum putem combate astenia de primăvară?
Astenia de primăvară poate fi combătută prin 7-8 ore de somn pe noapte, un program de masă regulat şi sănătos, precum şi mai multă activitate fizică. De asemenea, următoarele alimente pot contribui la un nivel ridicat de energie, menţinând o stare generală de sănătate, prin conţinutul lor de substanţe nutritive:

Smochinele conţin vitamine, minerale, antioxidanţi, proteine şi zaharuri cu eliberare lentă şi sunt un remediu natural de prevenire şi tratare a asteniei de primăvară.

Spanacul te ajută să fii tonic şi pozitiv, cu ajutorul conţinutului de fier, vitamina C, E şi calciu.
Seminţele de dovleac, printr-un conţinut crescut de magneziu, oferă o doză ridică de energie.
Cereale integrale: conţin carbohidraţii care luptă cu astenia. Cu toate că majoritatea persoanelor se feresc să includă carbohidraţi în dieta lor, adevărul este că aceştia sunt esenţiali pentru creşterea nivelului de energie din organism.
Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3. Nu numai că aceştea sunt grăsimi sănătoase pentru organism, dar şi contracarează oboseala şi ameliorează simptomele de depresie uşoară.
Ciocolata neagră încurajează producţia de serotonina din creier, substanţă chimică care îmbunătăţeşte starea de spirit şi reduce starea de oboseală.
Ceaiul verde, comparativ cu cafeaua, conţine ingrediente mai importante în combaterea asteniei, printre care şi L-teanina.
Voi cum simţiţi acestă schimbare de anotimp? Dacă aveţi aceste simptome, vă sfătuim să ţineţi cont de aceste sfaturi, pentru a nu lăsa starea să se agraveze. Dacă ştiţi şi alte metode pentru a combate astenia, vă rugăm să ne trimiteţi mesaje pe adresa de mail a redacţiei Ziarului de Vrancea. (C. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.