Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
13 apr 2016 663 vizualizări
Istoria zilei de 15 aprilie

 1452: S-a născut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer, inventator, geolog, cartograf, anatomist, botanist, scriitor, arhitect italian (d. 1519). Da Vinci a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Portretul Lisei Gherardini, cunoscut sub numele de Mona Lisa, aflat în colecţia Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată. Fresca intitulată Cina cea de taină din Milano este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor. „Omul Vitruvian”,un desen din 1490, este o imagine iconică, un adevărat simbol al Renaşterii.


Roxelana, soţia sultanului Magnificul

1558: A murit Roxelana, soţia sultanului Soliman I (n.1506) Roxelana a fost fiica unui preot ortodox ucrainean din Galiţia ruteană. În urma unui raid cade în mâinile tătarilor şi ajunge în haremul sultanului. Suleiman s-a îndrăgostit de ea şi a numit-o „Hŭrrem”, "Cea care râde" pentru firea ei veselă şi talentul de a spune poveşti. Cea mai mare bogaţie a Roxelanei era mintea ei. Potrivit cronicilor vremii, sultanul era atât de îndrăgostit de ea încât refuză să fie cu vreo altă femeie în afară de ea. Este prima femeie care reuşeşte să fie numită soţie legitimă a unui sultan.
1865: A murit Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al Statelor Unite (n. 1809). Lincoln a condus Statele Unite în timpul Războiului Civil, a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal şi a modernizat economia. Lincoln a fost asasinat de John Wilkes Booth, din datorită ideilor sale privind egalitatea în drepturi şi a libertăţii personale.
1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore şi 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflaţi la bord numai 770 vor supravieţui. Numărul mare de victime a fost cauzat, în parte, de faptul că deşi îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente pentru numai 1.178 de persoane. Un număr mare de bărbaţi au murit datorită protocolului "femeile şi copiii întâi" care a fost urmat. Nebunia din media legata de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislaţia maritimă şi descoperirea epavei au contribuit la interesul publicului larg.
1944: Al Doilea Război Mondial: Primul bombardament de noapte al aviaţiei britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin.
1944: Al Doilea Război Mondial: Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureştiului. Universitatea e distrusă parţial.
2005: Cel puţin 21 de oameni au murit şi în jur de 50 au fost răniţi într-un devastator incendiu la un hotel in centrul Parisului.
2013: Două bombe au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massachusetts, omorând cel puţin trei persoane şi rănind alte 183. Suspecţii, doi fraţi de origine cecenă, Tamerlan (26 ani) şi Djohar Ţarnaev (19 ani), locuiau de mai mulţi ani în SUA, fiind rezidenţi americani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.