Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
11 apr 2016 581 vizualizări
Istoria zilei de 12 aprilie

Iuri Gagarin a fost primul om care a zburat în spaţiu
Acum 55 de ani, Iuri Gagarin a fost primul cosmonaut care a zburat în spaţiu. În amintirea acestui eveniment, ziua de 12 martie a fost decretată Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu şi, de asemenea, ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii. Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice “Vostok 1”. Nava a fost lansată la orele 9 şi 7 minute (ora Moscovei) iar o cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanenţă imagini despre gesturile, atitudinea şi mişcările cosmonautului, până la ieşirea din orbită. Pe toată durata misiunii, au fost făcute însemnări în jurnalul de bord. A fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină. Gagarin a făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Pământ. Şapte ani mai târziu, la 27 martie 1968, “primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanţe neelucidate până în prezent.
La 20 iulie 1969, omul a păşit pentru prima dată pe Lună. Neil Armstrong şi Edwin "Buzz" Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat timp de 21 de ore şi jumătate pe Lună, dintre care 2 ore şi jumătate în afara capsulei. Primul zbor cosmic al navetei spaţiale Columbia a început tot pe 12 aprilie, dar după 20 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, în 1981. La bord, s-au aflat doi astronauţi americani, pilotul Robert Crippen, pilot, şi comandantul John Young. Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosfera terestră deasupra Texasului. Toţi cei 7 membri ai echipajului au pierit. Tot în 1981, dar în luna mai, cosmonautul Dumitru Prunariu realiza prima participare a unui român la un program spaţial. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial "Intercosmos" şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
Alte evenimente care au marcat ziua de 12 aprilie
1819 – S-a născut pianistul şi dirijorul german Karl (Charles) Halle (m. 25.10.1895)
1744 – A murit poetul Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir. Scriitor iluminist şi diplomat rus, el a fost un iniţiator al clasicismului în literatura rusă (n. 10.09.1709)
1897 – S-a născut economistul şi istoricul Gheorghe Zane, membru al Academiei Române (m. 1978)
1891 - S-a născut Serghei Prokofiev, compozitor şi pianist rus (m. 4 martie 1953)
1901 – S-a născut compozitorul, dirijorul şi profesorul Theodor Rogalski (m. 2.02.1954
1944 – A murit Ion Minulescu, poet, prozator şi dramaturg (n. 6/7.01.1881)
1954 – S-a născut Teo Peter, basistul formaţiei „Compact” (m. 4.12.2004)
1955: Doctorul Jonas Salk anunţă folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.
1969 – Are loc, la Teatrul Mic din Bucureşti, premiera piesei “Iona” de Marin Sorescu
1964 – A murit matematicianul Alexandru Ghica, membru al Academiei Române (n. 22.06.1902)
1970: S-au deschis pentru circulaţie primele două benzi ale autostrăzii Bucureşti–Piteşti.
1981: A avut loc primul zbor al navetei spaţiale Columbia, care s–a pulverizat, din cauze necunoscute şi a ars aproape în întregime, pe data de 1 februarie 2003.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.