Jurnalism cetatenesc

Astăzi este … Ziua Internaţională a Romilor

Ziarul de Vrancea
7 apr 2016 919 vizualizări
România - primul stat european care a luat măsuri pentru îmbunătăţirea statutului romilor

Romii au fost atestaţi documentar în urmă cu peste 500 de ani

Ziua de 8 Aprilie - Ziua Internaţională a Romilor este o celebrare a afirmării identităţii culturale şi naţionale a minorităţii romilor în întreaga lume. În istorie, în spaţiul românesc, romii au fost atestaţi documentar în urmă cu peste 500 de ani, ca robi domneşti şi mănăstireşti. Sclavia, dezrobirea, legarea de glie a romilor, începutul luptei pentru emancipare politică şi culturală a romilor din perioada interbelică, “problema romilor” în regimul Antonescu, execuţiile sumare, pogromurile, deportările în Transnistria, sau în lagărele de exterminare naziste, ori politica de asimilare forţată a romilor şi de sedentarizare a celor nomazi, cu negarea dreptului la identitate în timpul dictaturii comuniste, sunt realităţi istorice incomode, care nu sunt studiate în şcoală şi care necesită o dezbatere largă în societatea noastră, în scopul reconcilierii cu istoria.

După 1989, romii au primit statut legal de minoritate naţională

În perioada de după 1989, pe fondul libertăţii reinstaurate în societatea noastră, mişcarea asociativă, politică şi culturală a romilor din România a cunoscut un avânt şi o diversitate comune cu cele ale celoralte minorităţi. Romii, alături de celelalte 18 etnii, au primit statut legal de minoritate naţională, câştigându-şi, rând pe rând, drepturile sociale, culturale şi politice, pe fondul tranziţiei către o societate democratică şi aderării României la diferite tratate internaţionale pentru drepturile minorităţilor etnice şi lingvistice.

Primul stat care a introdus măsuri afirmative pentru romilor

După 25 de ani de tranziţie către o societate democratică, putem trage linie şi să recapitulăm: România a fost primul stat european care a introdus măsuri afirmative în educaţie pentru accesul romilor în învăţământul liceal şi universitar şi, totodată, primul stat care a adoptat o strategie guvernamentală pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor. Ocupaţii precum mediatorul sanitar rom, mediatorul pentru şcolarizarea romilor, profesorul de limba romani, expertul pentru problemele romilor din administraţia publică locală, existenţa unei agenţii guvernamentale pentru romi, ce asigură coordonarea dintre politicile pentru romi, reprezintă măsuri de politică publică pentru o mai bună incluziune a romilor în societatea noastră.
Toate aceste eforturi pot fi durabile doar dacă fiecare dintre noi, ca cetăţeni, de diferite etnii, ne aducem aportul în combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre romi. Este nevoie să ajutăm, în loc să blamăm, să construim, în loc să victimizăm, să-i învăţăm pe semenii noştri, acolo unde ei înţeleg sau fac în mod greşit şi să facem noi înşine un efort să-l înţelegem mai bine pe cel de lângă noi. Astfel, peste alţi 25 de ani, vom putea privi în urmă şi să spunem: Am contribuit şi eu! Urăm tuturor romilor din România şi de pretutindeni: La mulţi ani!

Mesaj trimis de Partida Romilor Pro-Europa Vrancea, prin intermediul secretarului Toader Consantantin



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.