Jurnalism cetatenesc

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii

Ziarul de Vrancea
6 apr 2016 1077 vizualizări
Un stil de viaţă sănătos previne şi combate diabetul

În acest an, evenimentele desfăşurate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii se vor derula sub umbrela prevenirii diabetului zaharat de tip II. Una dintre cele mai importante manifestări din domeniul diabetologiei vrancene, din ultimii ani, se va desfăşura în perioada 6-10 aprilie 2016 sub conducerea Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie, în colaborare cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, care se alătură campaniei lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi „oferă informaţii cu privire la patru elemente de bază ale unui stil de viaţă sănătos, prin intermediul cărora diabetul şi complicaţiile acestuia pot fi ţinute la distanţă: alimentaţia echilibrată, activitatea fizică, testarea periodică a glicemiei şi respectarea recomandărilor medicilor. În următoarele patru zile, pe pagina aliantaviatasanatoasa.ro vor fi publicate informaţii despre diabet, teste pentru identificarea riscului de a dezvolta această afecţiune, sugestii privind alcătuirea unui meniu zilnic echilibrat şi pentru efectuarea unor exerciţii fizice de intensitate moderată. Pacienţii cu diabet şi familiile acestora, precum şi alte persoane interesate de adoptarea unui stil de viaţă sănătos, sunt rugate să trimită fotografii cu meniurile zilnice, realizate după modelul farfuriei alimentare modificate de Asociaţia Americană de Diabet, ataşată la e-mail. Fotografiile şi descrierile lor, alături de numele persoanei care le-a trimis, vor fi publicate într-un album de idei originale pentru un meniu sănătos”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie. Scopurile campaniei sunt: creşterea conştientizării risculului diabetului şi a consecinţelor acestei afecţiuni; identificarea şi promovarea unor acţiuni specifice; precum şi lansarea primului Raport Global despre Diabet.

Despre diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică netransmisibilă, cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină sau de dificultatea organismului de a folosi eficient insulina pe care pancreasul o produce. Insulina este un hormon care reglează cantitatea de zahăr din circulaţia sangvină, iar hiperglicemia (nivelul crescut de zahăr din sânge) care apare la persoanele care au diabet şi nu primesc tratament, are efecte dramatice la nivelul vaselor mici de sânge şi al nervilor.
Există mai multe tipuri de diabet:
– de tip I (cunoscut sub numele de insulino-dependent, juvenil), în care pancreasul nu secretă suficientă insulină.
– diabetul de tip II (cunoscut sub numele de non-insulino-dependent, al adultului) se datorează utilizării ineficiente a insulinei de către organism şi este o consecinţă a stilului de viaţă nesănătos.
– diabetul de sarcină (gestaţional) este o creştere a nivelurilor glicemiei în timpul sarcinii.
– alte forme de diabet, induse de medicamente.
Tratamentul diabetului este personalizat şi poate include administrare de medicamente sau de insulină şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. La nivel mondial, 387 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, până în anul 2030, diabetul va deveni a şaptea cauză de mortalitate în lume, numărul persoanelor care au această afecţiune ajungând la o jumătate de miliard. În România, aproape 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani sunt diagnosticate cu diabet. Cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 sunt înregistrate în zona de sud (13,39%), urmat de regiunea Bucureşti-Ilfov (12,79%), procente mai mici înregistrându-se în vest (8,2%) şi în centrul ţării (9,99%), conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).
Pentru detalii, vă rugăm să contactaţi:
e-mail: idseromania@gmail.com
Loredana Dumitraşcu: 40 755 032 986
Despre IDSE – Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie
Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie este o organizaţie non-profit care are ca principale scopuri conceperea şi diseminarea unor materiale informative în domeniul medicinei preventive.
Despre APAA –  Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
Mai multe detalii, puteţi găsi accesand link-urile:
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – http://www.srdnbm.ro/
International Diabetes Federation – http://www.idf.org/
World Health Organization – World Health Day 2016 – http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2016/en/
American Diabetes Association – http://www.diabetes.org/



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.