Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
28 mar 2016 541 vizualizări
Istoria zilei de 29 martie

1461: Războiul celor două roze: Bătălia de la Towton - Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou şi devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.
1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.
1792: Regele Gustav al III-lea al Suediei moare după ce a fost împuşcat în spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai înainte. Este urmat la tron de fiul său, Gustav al IV-lea Adolf.
1809: Ţarul Alexandru I al Rusiei, declară în jurământul lui în Porvoo, că Finlanda cucerită în cel de-al treilea Război Rus-Suedez, că aparţine pentru totdeauna Rusiei.
1815: S-a născut Costache Caragiale, dramaturg şi actor român, primul director al Teatrului Naţional din Bucureşti (d. 1877)
1821: În momentul începerii mişcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Şuţu, a anunţat hotărârea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente şi mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.
1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea graniţelor dunărene dintre Principatele române şi Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Ţării Româneşti. Lacul Brateş a revenit Moldovei.
1881: La Teatrul Naţional din Bucureşti are loc premiera piesei "Sânziana şi Pepelea", de Vasile Alecsandri.
1926: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Studii Bizantine.
1940: Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ţinut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucât tratatele de la Londra nu fuseseră denunţate), spunea că aceasta se explică prin existenţa unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS.
1945: Ministrul de Justiţie, Lucreţiu Pătrăşcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administraţiei publice, promulgat de Rege în aceeaşi zi.
1963: A murit Traian Săvulescu, biolog român, fondator al şcolii româneşti de fitopatologie, primul care a făcut cunoscută în România flora Arabiei şi Palestinei (n. 1889)
1972: S-a semnat Convenţia cu privire la răspunderea internaţională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spaţiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU)
1973: Războiul din Vietnam: ultimii soldaţi americani părăsesc sudul Vietnamului.
1974: Mariner 10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima naveta spaţială care a vizitat planeta Mercur, trimiţând peste 2.000 de imagini pe Pământ.
1998: La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Construcţia se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri şi este de cel mai lung pod din Europa.
2004: Irlanda devine prima ţară din lume care interzice fumatul în locurile publice. Mai nou, de la 16 martie 2016, fumatul a devenit strict interzis prin lege şi în locurile publice din România
2005: Trei ziarişti români au fost răpiţi în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion şi cameramanul Sorin Dumitru Mişcoci, de la Prima TV, şi reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.
2005: Echipa feminină de tenis de masă a României a câştigat pentru a treia oară titlul european.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.