Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
25 mar 2016 539 vizualizări
Istoria zilei de 26 martie

1707 - Naşterea Regatului Unit al Marii Britanii: Actul Unirii este aprobat de parlamentele Angliei şi Scoţiei.
1808 - Carol al IV-lea al Spaniei a abdicat în favoarea fiului său, Ferdinand al VII-lea.
1812 - Un cutremur a distrus Caracas (Venezuela).
1827 - A încetat din viaţă compozitorul clasic german Ludwig van Beethoven, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziţie între perioadele clasică şi romantică ale muzicii. (n. 16 dec. 1770)
1881 - Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României. A fost iniţial domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România după abdicarea forţată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.
1895 - A apărut, la Bucureşti, până la 18 martie 1901, revista umoristică „Moş Teacă”, editată de Anton Bacalbaşa.
1923 - Parlamentul a votat prima Constituţie democratică a României întregite.
1926 - Polonia şi România au format o alianţă.
1942 - Al doilea război mondial: în Polonia, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei.
1943 - S-a născut ziaristul Bob Woodward ("Washington Post"), celebru prin acoperirea jurnalistică a scandalului "Watergate", care a condus la demisia preşedintelui Nixon (1972-1974). Afacerea Watergate este denumirea atribuită unui scandal politic şi unui succes mediatic din anii 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră, culminând cu demisia preşedintelui Statelor Unite, Richard Nixon. Ziarul Washington Post şi reporterii Bob Woodward şi Carl Bernstein au primit premiulPulitzer pentru ancheta desfăşurată. Denumirea Watergate provine de la numele hotelului în care s-a comis o spargere, a cărei investigare a fost punctul de pornire al scandalului.

1953 - Primul vaccin contra poliomielitei a fost pus la punct în Statele Unite de Dr. Jonas Salk.
1971 - Pakistanul de Est şi-a proclamat independenţa, adoptând totodată numele de Bangladesh.
1977 - A încetat din viaţă Justinian Marina, al treilea patriarh al României (din 1948). S-a născut pe data de 2 februarie 1901. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă şi autorităţile comuniste.
1995 - Intră în vigoare Acordul de la Schengen, semnat de şapte ţări membre ale Uniunii Europene pentru a facilita călătoriile fără paşapoarte şi controale vamale ale propriilor cetăţeni.
1999 - "Viermele Melissa", unul din primii viruşi IT, penetrează reţele informatice de pe întreg global prin poşta electronică
2000 - Vladimir Putin, premier devenit preşedinte interimar la 31 decembrie 1999, este ales preşedinte al Rusiei pentru un prim mandat.
2003 - China a recunoscut că a disimulat epidemia de pneumonie atipică.
2007 - Prima ediţie a Premiilor Gopo, premii cinematografice româneşti oferite de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent. Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru aniversarea celor 50 de ani de la câştigarea Palme d’Or-ului pentru "Cel mai bun scurt metraj de animaţie" de către cineastul român.
2008 – Prima celebrare a Zilei Mondiale a Epilepsiei, fondată la nivel internaţional sub numele de Purple Day, ţara noastră se alătură unui număr de peste 50 de ţări de pe toate continentele lumii care marchează acest important demers pe data de 26 martie. Ziua Mondială  a Epilepsiei a fost celebrată pentru prima dată în România la iniţiativa ASPERO pe data de 26 martie 2012, printr-o campanie informativă cu privire la acest subiect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.