Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
23 mar 2016 540 vizualizări
Istoriua zilei de 24 martie

1494: S-a născut savantul german Georgius Agricola, cunoscut ca părinte al mineralogiei (m.21.11.1555).
1562 - Diaconul Coresi începe, la Braşov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea face parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume. A fost editorul primelor cărţi tipărite în limba română.
1603 - A murit Elisabeta I (supranumită “The Virgin Queen”), regină a Angliei şi a Irlandei (1558-1603), ultimul suveran din dinastia Tudor. A sprijinit artele şi literatura, cel mai de seamă reprezentant al culturii din acea epocă fiind W. Shakespeare (n.07.09.1533).
1714 - În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu şi boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ştefan, capătă domnia. Constantin Brâncoveanu a fost domnul Ţării Româneşti între anii 1688 şi 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.
1721: Johann Sebastian Bach dedică şase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numiteConcertele brandenburgice, BWV 1046 -1051.
1818: Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl" de aritmetică, geometrie şi geografie la Şcoala de la „Sfântul Sava", unde a inaugurat cursurile în limba română.
1882 - Robert Koch, medic şi microbiolog german, anunţă descoperirea bacilului tuberculozei în 1882 (TBC). Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecţioasă frecventă şi, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis, care atacă plămânii. Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tuşesc, strănută sau elimină spută în aer (picăturile Pfluger).
1909 - S-a născut Richard Wurmbrand, misionar creştin, autor a peste 18 cărţi tipărite în peste 70 de limbi, deţinut politic în regimul comunist (m.17.02.2001).
1990 - A luat fiinţă Serviciul Român de Informaţii. SRI este o autoritate care se ocupă cu culegerea şi valorificarea informaţiilor.
1999 - NATO declanşează operaţiunea “Forţa Aliată” în Iugoslavia, ca urmare a eşecului americanului Richard Holbrooke în a-l convinge pe preşedintele Miloşevici să accepte planul de pace al Occidentului. Pe 20 iunie 1999, NATO pune capăt definitiv operaţiunii. 15 dintre raidurile NATO au provocat, din cauza unor “erori în stabilirea ţintelor”, victime civile: cel puţin 484 de morţi, potrivit unor surse sârbe. Numărul refugiaţilor se ridică la circa 800.000.
2015 - Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbuşeşte într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franţei. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susţin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbuşit în mod deliberat avionul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.