Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
28 feb 2016 559 vizualizări
Istoria zilei de 29 februarie

1792: S-a născut Gioacchino Rossini, compozitor italian (d. 1868). Gioacchino Rossini a fost unul dintre cei mai aclamaţi şi mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită, în timpul vieţii sale. Aceasta se datorează frumuseţii melodiilor, strălucitoarelor şi optimistelor arii, pline de vervă şi ironie, care se află din abundenţă în creaţia sa. Alături de Vincenzo Bellini şi Gaetano Donizetti, Rossini a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.
1892: S-a născut Vilmos Apor, episcop catolic (d. 1945).  Vilmos Apor, baron de Altorja a fost un aristocrat şi un cleric maghiar transilvănean, episcop al Diecezei de Győr între 1941-1945 . A fost hirotonit preot la Oradea, în data de 24 august 1915. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a protestat, fără succes, împotriva persecutării evreilor maghiari de către autorităţi. A fost împuşcat în data de 30 martie 1945 de către soldaţi ai trupelor Armatei Roşii, în timp ce se opunea fizic intrării soldaţilor sovietici în biserica sa, unde se aflau un mare număr de refugiaţi. A murit la trei zile după incident. La plângerea făcută pe lângă autorităţile militare de ocupaţie de către János Kádár, autorii crimei au fost identificaţi, condamnaţi de Curtea Militară a Armatei Roşii, degradaţi militar şi executaţi în public în oraşul Győr. A fost beatificat de către papa Ioan Paul al II-lea în 1997, cu ziua de sărbătoare pe 23 mai. Statul Israel i-a acordat titlul de drept între popoare.
1960: Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a distrus total oraşul Agadir, Maroc
1980: A murit Gheorghe Ştefan, istoric şi arheolog; specialist în istoria veche. Asistent al lui Vasile Pârvan, apoi profesor pe la diverse licee din ţară, din 1948 este profesor titular la catedra de istorie veche a României, şi în două rânduri decan al Facultăţii de Istorie (1950-1953 şi 1959-1966). În 1952 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 1970 a fost membru al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice. În afara colaborărilor la diverse sinteze, precum Istoria României (vol. I, 1960), Dinogeţia (vol. I, 1967) ş.a., este autorul volumului Formarea poporului român şi a limbii sale(1973), dar şi al mai multor studii pe aceaşi temă publicate în reviste de specialitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.