Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
26 feb 2016 635 vizualizări
Istoria zilei de 27 februarie

272: S-a născut Constantin cel Mare, împărat roman (d. 337). Este ca considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor sau izoapostolic. Constantin a pus capăt persecuţiilor creştinilor în teritoriile sale, impunând nu numai toleranţă, ci şi restituirea bunurilor creştinilor. În 312, Constantin „a trecut la credinţa creştină” şi a continuat să deţină funcţia Pontifex Maximus funcţie care permitea conducerea religioasă, pe care o avuseseră toţi cei cărora li se atribuise titlul de „Caesar”, adică conducător al statului roman şi al religiei,- bineînţeles păgâne -, funcţie deţinuta de toţi Caesarii, inclusiv cei de dinainte de Hristos . Prin „Edictul de la Milano” (313) dat de împăratul Constantin cel Mare şi cu „Edictul de la Tesalonic” (380) al împăratului Teodosie (346-395), creştinismul a sfârşit prin a deveni o realitate mai întâi tolerată, iar mai apoi constituţională a Imperiului Roman.
1470: Ştefan cel Mare atacă şi incendiază oraşul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influenţa otomană Ţara Romanească şi de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.
1477: Cu o bulă papală Papa Sixt al IV-lea a aprobat înfiinţarea unei universităţi în Uppsala, Suedia. Este cea mai veche universitate existentă din Scandinavia.
1626: Un edict promulgat de cardinalul Richelieu interzice practicarea duelurilor. Duel (latină duellum) este o luptă între doi adversari, care folosesc aceleaşi arme şi au şanse egale de a-l ucide pe celălat. Cauza unui duel în trecut era de cele mai multe ori apărarea onoarei rănite. Duelul avea reguli tradiţionale bine stabilite, azi această luptă este aproape în toate ţările interzisă.
1881: Prinţul Wilhelm al Prusiei se căsătoreşte la Berlin cu Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein. Cei doi sunt viitorul împărat german Wilhelm al II-lea şi împărăteasa Augusta.
1900: Este fondat Partidul Laburist britanic. Partidul Laburist este principalul partid de stânga din Regatul Unit. Este unul dintre cele trei partide importante din Regatul Unit. Partidul se autodefineşte ca partid social-democrat, dar politica sa este de multe ori considerată a fi centristă sau chiar de centru-dreapta. Este membru al Internaţionalei Socialiste. Sub conducerea lui Tony Blair, Partidul Laburist a ieşit învingător în alegerile generale din 1997. A rămas la putere şi după următoarele două alegeri generale, cele din anul 2001, respectiv 2005.
1932: Revista Nature a publicat un articol de James Chadwick prin care se descrie existenţa neutronului.
1932 – S-a născut actriţa Elisabeth Taylor, considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”; a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori şi a primit Premiul Academiei de Film pentru întreaga carieră („Pisica pe acoperişul fierbinte”, „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, „Pasărea albastră”). Actriţa a murit în martie 2011.
1933: Clădirea Reichstag-ului german din Berlin a fost distrusă într-un incendiu, moment-cheie în preluarea puterii de către nazişti în Germania. Clădirea parlamentului german numită Reichstag este situată în în centrul Berlinului în cartierul Berlin-Tiergarten. Tot Reichstag s-a numit şi parlamentul german din timpul Imperiului German. Aici a avut loc prima adunare parlamentară din ţările germane.
1938: A fost promulgată noua Constituţie a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II – lea şi sfârşitul regimului parlamentar.
1964: Guvernul italian anunţă că acceptă sugestii cu privire la modul de a salva de la prăbuşire renumitul Turn înclinat din Pisa.
2010: Un cutremur având magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter a zguduit centrul statului Chile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.