Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
22 feb 2016 627 vizualizări
Istoria zilei de 23 februarie

1271: Prima menţiune documentară a oraşului Braşov. Într-un document latin, aflat în Arhivele Statului din Budapesta şi în fotocopie la Institutul de Istorie Cluj, apare toponimul Brasu, considerat de mulţi a fi referit la localitatea Braşov. 
1821: Ţarul Rusiei, Alexandru I, dezavuează revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în Ţara Românească şi mişcarea lui Alexandru Ipsilanti, declarându–se de acord cu venirea trupelor otomane la nord de Dunăre.
1856: În numele conaţionalilor săi, Nicolae Golescu a adresat plenipotenţiarilor Marii Britanii, Franţei şi ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanţia marilor puteri europene.
1903: Cuba a închiriat pe termen nelimitat Statelor Unite Golful Guantánamo. SUA, în virtutea jurisdicţiei complete asupra zonei, deţine suveranitatea de facto asupra acestui teritoriu. Guvernul cubanez actual priveşte prezenţa americană în Golful Guantánamo ca fiind ilegală şi insistă că tratatul americano-cubanez a fost semnat sub ameninţarea forţei, cu încălcarea legislaţiei internaţionale.
1918: A luat fiinţă Armata Roşie. Denumirea datează din perioada războiului civil rus, când această armată era adversara „Armatei Albe”. Numele complet era Armata Roşie a Muncitorilor şi Ţăranilor. Din 1946 armata URSS primeşte oficial numele de Armata Sovietică; totuşi, în vorbirea informală, continuă să fie adesea denumită „Armata Roşie”.
1929: Încep şi în România concursurile de frumuseţe, prin declararea Magdei Demetrescu drept „Miss România 1929". Magda Demetrescu era, în 1929, fiica orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu şi a Magdei Demetrescu. Un anunţ apărut în revista “Realitatea Ilustrată” a atras atenţia tinerei de 17 ani. Anunţul suna astfel: “Dudue dragă, stimată domnişoară, ursitoarele au fost generoase cu voi... Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec….Prindeţi acest moment. Vă oferim prilejul. Participaţi la concursul nostru. E o splendidă luptă dată pe judeţe, pe regiuni, pe ţară şi lupta se va da apoi cu frumuseţile de pe întregul glob. Care va birui? Cine ştie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tânără cititoare cu ochi în cari noaptea şi-a filtrat misterele, sau în cari cerul şi-a picurat seninul”. Magda a câştigat concursul foarte strict: participantele trebuiau să aibă între 16 şi 25 de ani, să nu fie măritate şi să aibă o moralitate desăvârşită. Nu erau permise artificiile, precum corsetele, brasierele, machiajul. Rochiile trebuiau să fie extrem de simple, pentru a permite aprecierea liniilor şi graţia mişcărilor. Concursul era cât se poate de serios, iar participarea era privită drept o datorie patriotică. Şi juriul era unul impresionant, format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigara Samurcaş, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, directorul muzeului Kalinderu, Ioan Steriade şi Nicolae Batzaria, ministru şi prozator. Participantă la finala Miss Univers, în America, în iunie 1929, Magda câştigă locul 6, 100 de dolari şi un ceas brăţară la Galveston.
1993: Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center", cartierul Manhatan. S-a soldat cu 6 morţi şi peste 1.000 de răniţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.