Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
18 feb 2016 520 vizualizări
Istoria zilei de 19 februarie

1866: A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel, „Cercetări asupra plantelor hibride”, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredităţii (legile lui Mendel). Mendel, cunoscut ca „tatăl geneticii moderne”, a fost îndrumat profesorii săi de la universitate şi de colegii de la mănăstire să studieze variaţia plantelor, executându-şi cercetările în grădina mănăstirii. Între 1856-1863 a cultivat şi a studiat plante de mazăre, experienţele sale ducând la generalizările ce ulterior au devenit cunoscute ca „Legile eredităţii ale lui Mendel”

1876: S-a născut Constantin Brâncuşi, sculptor, membru post-mortem al Academiei Române (d. 1957). Constantin Brâncuşi a avut contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Francezii şi americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice,  Brancusi, pronunţându-l după regulile de pronunţare ale limbii franceze.

1878: A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoştea independenţa României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta îşi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detaşată la 1856.

1880: William A. White, primul trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al Marii Britanii în România şi-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu acelaşi rang a fost acreditat la LondraN. Callimachi-Catargi.

1927: Sub conducerea lui Nicolae Lupu, o parte din membrii Partidului Naţional-Ţărănesc se desprind din partid şi creează Partidul Ţărănesc.

1964: România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din
Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internaţional referitoare la relaţiile prieteneşti de cooperare între state.

1986: URSS lansează primul element al Staţiei Spaţiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001. Staţia era de tip modular şi a servit ca laborator de cercetare în microgravitaţie, în care echipajele au efectuat experimente de biologie, biologie umană, fizică, astronomie, meteorologie şi aeronautică, în scopul de a dezvolta tehnologii necesare pentru ocuparea permanentă a spaţiului. A fost prima staţie de cercetare din spaţiu locuită constant şi a fost folosită de mai multe echipaje pe termen lung. Programul Mir a deţinut recordul pentru cea mai îndelungată prezenţă umană neîntreruptă în spaţiu, cu 3.644 de zile, până la 23 octombrie 2010 (când a fost depăşit de Staţia Spaţială Internaţională), şi deţine încă recordul pentru cel mai lung zbor spaţial al unui om, cel al lui Valeri Poliakov, cu 437 de zile şi 18 ore. Mir a fost ocupată în total timp de doisprezece ani şi jumătate din cei cincisprezece ani ai săi de existenţă, având capacitatea de a susţine un echipaj de trei persoane (şi chiar mai multe pentru perioade scurte de timp).

1990: S-a înfiinţat Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul preşedinte a fost actorul Ion Caramitru.

1992: În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea şi cooperarea între Nord şi Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declaraţia privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.