Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
15 feb 2016 475 vizualizări
Istoria zilei de 16 februarie

1646: Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forţele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obţinut victoria punând capăt rezistenţei regaliste în vestul ţării.
1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaştea clerului greco–catolic aceleaşi privilegii de care se bucurau şi preoţii catolici.
1918: Consiliul Lituaniei a adoptat Declaraţia de Independenţă, prin care cerea crearea unui stat lituanian democratic.
1923: Mormântul faraonului Tutankamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean. Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat şi nejefuit. Zeci de oameni au murit în următorii 20 de ani de la descoperirea mormantului, inclusiv Carnavon, unul dintre cei care au participat la expediţie. Unii cred că a fost de vină blestemul. Foarte multe inscripţii spun despre acest blestem: "Cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil şi de către hipopotam" sau "Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniştea faraonului". Mulţi cred că moartea lui Carnavon ar avea legatură cu profanarea mormântului.
1935: A fost adoptată Legea pentru înfiinţarea Monetăriei Naţionale.
1968: România a renunţat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni şi raioane şi a reînfiinţat unitatea administrativ-teritorială tradiţională: judeţul; au fost organizate 39 de judeţe, plus municipiul Bucureşti
1976: S–a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanţii a 12 state mediteraneene, "Convenţia pentru protecţia Mediteranei împotriva poluării".
1979: S-a născut Valentino Rossi, pilot de motociclism viteză, multiplu campion mondial, considerat de către mulţi ca fiind cel mai talentat practicant al acestui sport din toate timpurile. Este de nouă ori campion mondial la motociclism viteză, câştigând titlul la toate cele trei clase. La clasa regină a triumfat în şapte rânduri. Numărul de concurs 46, precum şi supranumele "The Doctor" au devenit emblematice în lumea motor-sportului, iar palmaresul competiţional al pilotului italian îi conferă acestuia o aură legendară.
1985: Şeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice  Hezbollah, ce luase recent fiinţă, pe fondul războiului din Liban.
2005: A intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, după ratificarea sa de către Rusia. Protocolul de la Kyoto este un acord internaţional privind mediul, negociat în decembrie 1997 de către 160 de ţări. Acordul prevede, pentru ţările industrializate o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012 în comparaţie cu cele din 1990. Pentru a intra în vigoare, trebuia să fie ratificat de cel puţin 55 de naţiuni (condiţie deja îndeplinită), care să producă 55% din emisiile globale de dioxid de carbon. Această ultimă condiţie a fost indeplinită în prin ratificarea de către Rusia a protocolului.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.