Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
10 feb 2016 629 vizualizări
Istoria zilei de 11 februarie

1866: Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjuraţiei pregătite de coaliţia dintre conservatori şi liberal–radicali ("monstruoasa coaliţie"). În monstruoasa coaliţie se aflau marii proprietari de terenuri şi oameni de afaceri care nu erau mulţumiţi de politica monarhului. Coaliţia a apărut după alegerile din Adunarea Naţională din România, convocarea a II-a, în 1864, şi a fost prezidată de către Ion C. Brătianu. Mihail Kogălniceanu a rămas loial lui Alexandru Ioan Cuza. În 1866, coaliţia a dat o lovitură de stat. În noaptea de 11/23 februarie au intrat în dormitorul lui Alexandru Ioan Cuza şi l-au forţat să abdice şi să părăsească ţara. Pe actul iscălit de Cuza scria: „Noi, Alexandru Ioan I, conform dorinţei naţiunii întregi şi angajamentului ce am luat la suirea pe Tron, depun astăzi, 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâna unei Locotenenţe Domneşti şi a Ministrului ales de popor“. Într-adevăr, în 1859 Cuza a fost pus să jure că va abdica după 7 ani de domnie pentru a lăsa tronul unui “prinţ străin dintr-o ţară nemegieşă cu România”, precum se cerea într-una din prevederile divanelor ad-hoc din 1857. Două zile mai târziu, Cuza părăseşte Bucureştiul spre Braşov, iar în 10 mai 1866 prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Noua Adunare domnitor al României sub numele de Carol I.
Alte evenimente care au marcat ziua de 11 februarie
1809: Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi.
1880: Grecia transformă consulatul în legaţie, recunoscând în acest fel independenţa României.
1929: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România: -38,5 °C la Bod în Depresiunea Braşovului.
1929: Ia fiinţă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă şi executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statulitalian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă şi jurisdicţia suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoaşterii de către papă a guvernului fascist.
1941: Relaţiile diplomatice dintre România şi Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legaţia română de laBruxelles a fost transformată în Consulat general.
1942: Întâlnirea mareşalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei şi Bulgariei să atace România şi i s–a cerut sporirea contribuţiei de război
1945: Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful "Aro", în care el precizează poziţia sa şi a guvernului faţă de acţiunile PCR din ţară de preluare prin forţă a prefecturilor şi primăriilor.
1970: Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului
1971: A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare şi a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor şi al oceanelor şi în subsolul acestora.
1979: Victoria revoluţiei islamice în Republica Islamică Iran. Ziua naţională.
1990: Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuţi în arest.
1991: Înfiinţarea, la Haga, a Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO) - un fel de "Naţiuni Unite alternative", cu scopul de a ajuta popoarele şi naţiunile nereprezentate în cadrul ONU să-şi facă auzită vocea în organizaţiile internaţionale.
1998: Licitaţia manuscrisului melodiei "Candle in the wind", rescrisă special de Elton John şi de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prinţesei Diana.
2011: Hosni Mubarak, fostul preşedinte egiptean, demisionează în urma a două săptămâni de proteste ale populaţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.