Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
9 feb 2016 552 vizualizări
Istoria zilei de 10 februarie

1355: Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înţelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanţii de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine ("Ţara Românească")
1388: Menţionarea, pentru prima dată, a oraşului–cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova
1904: Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretenţiile ruseşti asupra Coreei şi Manciuriei
1938: Regele Carol al II–lea înlatură cabinetul Goga – Cuza şi instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.
1941: Marea Britanie rupe relaţiile diplomatice cu România şi extinde asupra ei măsurile de blocadă.
1945: Armata 1 Română desfăşoară operaţia pentru zdrobirea bastionului inamic din Munţii Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).
1947: Delegaţia Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate şi Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord şi i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparaţiilor de război.
1955: România şi Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigaţie în sectorul comun al Dunării.
1990: Curtea Supremă de Justiţie, sesizată de Procuratura Generală, hotărăşte trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timişoreană a Revoluţiei din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timişoara pentru înăbuşirea şi reprimarea Revoluţiei. În octombrie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare au clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri. Motivul? S-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
1997: Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov.  Computerul l-a învins pe campionul mondial după două victorii, o înfrângere şi trei partide încheiate la egalitate. Kasparov a sugerat că IBM ar fi trişat şi a cerut revanşa, dar compania a refuzat şi a dezasamblat supercomputerul.
2003: Franţa şi Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franţa, Rusia şiGermania adoptă o declaraţie comună, care se referă la prelungirea inspecţiilor din Irak.
2009: Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliţi artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupraPeninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliţilor în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s. În timp ce satelitul Iridium a fost operaţional până la momentul impactului, satelitul rus era scos din uz de mai mulţi ani. Rusia nu a comentat acuzaţiile referitoare la faptul că satelitul a fost scăpat de sub control. NASA a raportat că în urma evenimentului a rezultat o mare cantitate de deşeuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.