Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 feb 2016 529 vizualizări
Istoria zilei de 5 februarie

62: Oraşul Pompei a fost lovit de un cutremur catastrofal, cu 17 ani înainte de a fi distrus de erupţia Vezuviului.
1597: Execuţia celor 26 de martiri de la Nagasaki, prima execuţie a unor creştini în Japonia. 26 de persoane între 12 şi 64 de ani au fost executate prin crucificare. Martirii au fost canonizaţi în Biserica Catolică.
1852: Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia, unul dintre cele mai mari şi vechi muzee din lume, este deschis publicului.
1878: S-a născut André Citroën, pionier al automobilelor franceze (d. 1935). La sfârşitul anilor 20, marele patron a construit un remarcabil imperiu industrial şi a inventat, pentru a-şi vinde maşinile, comerţul modern de automobile, postvânzarea şi multe alte servicii.
1885: Regele Leopold al II-lea al Belgiei a înfiinţat Statul Independent Congo în centrul Africii, stat pe care apoi l-a condus ca pe o posesiune personală.
1889: Ministrul de externe al României P.P. Carp cere Direcţiunii Generale a Telegrafelor şi Poştelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenţiei Telegrafice Române, care este în curs de organizare la Bucureşti, o "odae mare în casele ce ocupă".
1919: A fost creată compania United Artists (UA), unele dintre cele mai mari studiouri cinematografice ale secolului trecut de către Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi D.W. Griffith.
1953: A murit Iuliu Maniu, om politic, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, prim-ministru în mai multe rânduri (n. 1873). În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947. Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă şi este trimis la penitenciarul din Galaţi. În august 1951 este transferat împreună cu Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. S-a stins din viaţă la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului Sighet.

Gheorghe Hagi a fost supranumit Regele fotbalului românesc  şi Maradona din Carpaţi

1965: S-a născut Gheorghe Hagi, fotbalist roman. A fost supranumit Regele fotbalului românesc şi Maradona din Carpaţi. Este cel mai bun marcator din istoria naţionalei României cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Adrian Mutu. Gheorghe Hagi a jucat la echipele de club 515 meciuri şi a marcat 283 de goluri , iar la echipa naţională, a jucat 125 de meciuri reuşind să marcheze 35 de goluri
1971: Aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14 (a fost lansată la 31 ianuarie 1971, comandant al navei fiind Alan Shepard).
1979: Are loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar" în regia lui Sergiu Nicolaescu, în rolul principal Amza Pellea.
2000: Forţele ruse masacrează cel puţin 60 de civili în Novye Aldi suburbie a Groznîi, Cecenia.
2004: România a devenit membră de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificând protocolul de aderare.
2015: Tabloul Nafea Faa Ipoipo ("Când te vei căsători?"), pictat de francezul Paul Gauguin în 1892 şi care prezintă două fete din Tahiti, a fost vândut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.