Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
6 ian 2016 650 vizualizări
Istoria zilei de 1 februarie

1600: Mihai Viteazul semnează "Tratatul de închinare şi credinţă" faţă de Rudolf al II-lea, împărat al Germaniei şi rege al Poloniei şi Ungariei. În schimbul recunoaşterii suveranităţii sale, Rudolf al II-lea a făgăduit lui Mihai Viteazul ajutor şi a garantat domnia ereditară în linie bărbătească
1789: A fost ales primul preşedinte al SUA, George Washington
1814: Vulcanul Mayon, situat în Filipine, a erupt, provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane.
1823: Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza foloseşte, pentru prima dată în viaţa politică a Ţărilor Române, noţiunea de "conservator", pentru a desemna tendinţele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri
1847: Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iaşi cu "Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg", tablou vivant deGheorghe Asachi, şi "Vicontele de Letorier", vodevil de Bayard şi Dumanoir
1852: S-a născut Ion Luca Caragiale, dramaturg, prozator, poet român (d. 1912)
1880 Ion Luca Caragiale publică în "Convorbiri literare", farsa într-un act "Conu Leonida faţă cu reacţiunea"
1884: A fost publicată prima ediţie a Oxford English Dictionary
1908: Regele Carlos I al Portugaliei şi fiul său, prinţul Luis Filipe, sunt ucişi la Terreiro do Paco, Lisabona
1914: Intră în funcţiune prima instalaţie centralizată feroviară din România, pe linia Bucureşti-Ploieşti.
1920: S-a înfiinţat Institutul de Istorie Naţională din Cluj-Napoca; fondat din iniţiativa şi cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcţionat în cadrul Universităţii din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaş şi Alexandru Lapedatu.
1944: Evacuarea administraţiei civile din Transnistria, imediat după ianuarie 1944, când trupele sovietice de tancuri au rupt frontul în nordul Transnistriei.
1958: Primul satelit al Americii este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă "Jupiter-C", "Explorer" este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emiţătoare, de la o distanţă variind între 340 şi 2900 km.
1974: Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 şi este distins, la New York, cu "Racheta de aur".
1978: Regizorul Roman Polanski plăteşte cauţiunea şi fuge din Statele Unite în Franţa după ce a pledat vinovat la acuzaţia de relaţii sexuale cu o fată de 13 ani.
1991: România a obţinut statutul de "invitat special" la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.
1995: România semnează, la Strasbourg, alături de reprezentanţii altor 20 de state, Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei (a intrat în vigoare la 1 februarie 1998).
1995: La Cairo, se întîlnesc, pentru prima oară în istoria Orientului Mijlociu, liderii din Egipt, Iordania, Israel şi Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune
1998: Intră în vigoare Convenţia europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale
1999: Iuri Voronţov, fostul ambasador al Rusiei în SUA, preia funcţia de adjunct al secretarului general al ONU, Kofi Annan.
2001: Intră în vigoare legea care interzice oamenilor politici să accepte cadouri în schimbul unor servicii sau favoruri. Legea a fost adoptată de Parlamentul japonez la 22 noiembrie 2000.
2003: Naveta americană "Columbia" se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Şi-au pierdut viaţa 7 astronauţi (6 americani şi unul israelian).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.