Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
26 ian 2016 518 vizualizări
Istoria zilei de 27 ianuarie

98: După moartea lui Nerva pe tronul Imperiului Roman a urcat Marcus Ulpius Traianus (98 - 117). În timpul domniei lui, Imperiul Roman a căpătat cea mai mare extindere teritorială. În 106 intră în componenţa sa şi Dacia.

1756: S-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac (d. 1791). Încă de mic copil, Mozart dă dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru "a arăta lumii acest miracol". În realitate, acest turneu va dura 9 ani. Peste tot, publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce al muzicii.

1855: Conducerea şcolii ostăşeşti din Bucureşti solicită Eforiei şcoalelor publicarea lucrării lui Nicolae Bălcescu "Puterea armată şi artă militară la români". Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară.

1880: Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenţie pentru sursa sa de iluminare incandescentă.

1903: A fost fondată Confederaţia patronală UGIR (Uniunea Generală a Industriaşilor din România)- actual UGIR-1903.

1941: Au început, la Washington, consfătuiri secrete între Statele-Majore englez şi american (pâna la 29 martie1941); au fost adoptate principiile fundamentale ale strategiei războiului împotriva puterilor “Axei” (planul “ABC1”).

1945: Eliberarea de către forţele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz Polonia. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluţiei finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puţin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

1967: Trei astronauţi americani (Virgil Grissom, Edward Withe şi Roger Chaffee) au murit, fiind carbonizaţi în incendiul izbucnit la bordul navetei spaţiale „Apollo 1”, în timpul simulării unei lansări a acesteia de la Cape Canaveral, SUA.

1967: Semnarea de către URSS, SUA şi Marea Britanie a Tratatului privind utilizarea paşnică a spaţiului cosmic pentru urmatorii 60 de ani (intrat în vigoare la 10 octombrie).

1990: A început procesul celor patru demnitari ai regimului comunist: Ion Dincă, Tudor Postelnicu, Emil Bobu şi Manea Mănescu; la 2 februarie au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. După scurt timp, au fost puşi în libertate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.