Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
20 ian 2016 509 vizualizări
Istoria zilei de 21 ianuarie

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.
1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului Andrei Şaguna.

1793: Regele Ludovic al XVI-lea al Franţei a fost ghilotinat, sub acuzaţia de trădare.Regele Ludovic al XVI-lea a fost ultimul reprezentant al Absolutismului şi o victimă a Revoluţiei Franceze. Deposedat de toate titlurile şi toate onorurile de către guvernul republican, Citoyen Louis Capet a fost decapitat prin ghilotinare în ceea ce este astăzi Place de la Concorde. Călăul, Charles Henri Sanson, a depus mărturie că fostul rege şi-a înfruntat cu curaj soarta. După execuţie, oamenii prezenţi în acea piaţă s-au aruncat pur şi simplu asupra lucrurilor rămase de pe urma regelui executat. Părul său, tăiat de călău, a fost adunat de pe jos şi apoi vândut pe bani buni. Potrivit unor înscrisuri din acea vreme, cetăţenii şi-au înmuiat armele şi batistele în sângele regelui decapitat.
1941: Generalul Antonescu, şeful statului, dă o lovitură de stat pentru a îndepărta de la putere Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict.
1950: A murit George Orwell, scriitor britanic (n. 1903). George Orwell a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară. George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care atacă totalitarismul: Ferma Animalelor (1945) şi O mie nouă sute optzeci şi patru (1949).
1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară - "USS Nautilus" este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.
1964: Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze. Eugen Ionesco obişnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorinţa de a crea o legătură între naşterea lui şi moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.
1999: A cincea mineriadă: La Bucureşti are loc o conferinţă de presă comună a GDS, Alianţa Civică, AFDPR, LADO, Asociaţia victimelor mineriadelor 1990–1991, la care se face publică hotărârea de a organiza un marş de protest faţă de manifestările minerilor, vineri, 22 ianuarie.
1999: La Timişoara, peste o mie de reprezentanţi ai societăţii civile organizează un miting de protest. La ora 15.00, minerii forţează barajul de la Costeşti, pe care după o oră îl sparg.
2001: Jutta Kleinschmidt prima femeie care câştigă (2001) Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete. Jutta Kleinschmidt este cea mai celebră femeie pilot de Rallye din lume. În 1988 a concurat pentru prima oară la Rallye Paris-Dakar pe o motocicletă BMW, în 2001 a ajuns pe primul loc pe un Mitsubishi, în 2005 a concurat iarăşi pe un VW Tuareg, iar pentru 2007 a ales un BMW X3CC.

Pagina coordonată de Dana LEPĂDATU



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.