Jurnalism cetatenesc

Microinterviuri aniversare CNU -150

Ziarul de Vrancea
18 ian 2016 3610 vizualizări
La ceas aniversar, e vremea filtrării amintirilor din frumoşii ani de liceu.

Suntem în 1957, obsedantul deceniu, şi doar după trei ani de şcoală trei clase de băieţi din cinci la început ajung la liman, după un examen de maturitate la şapte obiecte. Diploma obţinută este primul paşaport spre devenire. Este ultima promoţie de unirişti cu zece clase. Anii au trecut şi ne-a fost dat să răspundem prezent la acestă aniversare a Colegiului Naţional Unirea din Focşani. În cei 59 de ani care au trecut de la absolvire, nu am uitat niciodată că suntem unirişti. Prezentele microinterviuri îşi propun să aducă o boare dulce şi nostalgică din noianul amintirilor despre acei ani adolescentini păstrate mereu într-un ungher al sufletului şi al minţii.
Am adresat colegilor de liceu şase întrebări.
Unii au răspuns acum, alţii vor trmite răspunsurile mai târziu, pentru că mai avem încă în minte scrierea unei cărţi cu mărturii ale generaţiei noastre, despre oameni şi fapte.
Iată cele şase întrebări:
1. Ce au însemnat pentru tine anii de liceu?
2. Numeşte un profesor care ţi-a fost cel mai aproape de suflet! Motivează-ţi opţiunea!
3. Aminteşte-ţi cea mai frumoasă zi din viaţa de licean.
4. Dacă ai pleca în jurul lumii şi în mijlocul tău de transport ai mai avea doar un loc, ce coleg ai dori să te însoţească ? Fă-i un laudatio!
5. Fiind elev la un liceu de băieţi, te-a săgetat vreodată Cupidon în acei ani?
6. Spune ceva sărbătoresc în zi aniversară!

 Selectăm, în funcţie de spaţiu, răspunsurile câtorva colegi:

*Constantin Buşe, profesor universitar:

- Cei mai frumoşi şi liniştiţi ani pentru a învăţa cu profesori deosebiţi!
- Profesorul de matematică Dumitru Cocea: capacitate intelectuală aparte pentru studiul matematicii, un geometru strălucit, interes major faţă de cei care aveau înclinaţie în zona matemeticii.
- Fiind vorba de un singur loc, mă opresc asupra lui Nicu Tutoş, un specialist  IT de excepţie, care a făcut faţă cu brio Americii, colaborând şi conducând mari firme de profil din America.
-Nu prea! Cu două excepţii meteorice…
- Urez Colegiului Unirea viaţă lungă şi aduc mulţumiri profesorilor şi conducerii pentru realizări şi solicitudinea cu care ne-au primit şi învăţat. Colegilor mei din promoţia 1957, le doresc sănătate, îi îmbrăţişez cu drag şi-i aştept la viitoarele întâlniri la Colegiul nostru.

*Mircea Lăzărescu, consilier diplomatic:

-Ani de glorie în formarea unui om, bucurându-mă de învăţătura unor profesori deosebiţi, calzi şi inimoşi!
-Profesorul A.Popovici, pentru felul cum preda limba franceză, rămasă în sufletul meu pentru totdeauna, pentru măiestria sa ca diriginte, pregătindu-ne pentru o viaţă demnă, pentru bunătatea sa, pentru recomandarea dată în vederea intrării la facultate!
-Ziua în care am fost declarat absolvent al liceului cu diplomă de maturitate!

-Constantin Buşe-doctor în istorie. Recent, am ascultat la Fundaţia Titulescu un Laudatio din partea academicienilor  Răzvan Teodorescu şi Mihnea Berindei!

-Mai timid, întorceam totuşi ochii pe Strada Mare după colegele de la Liceul de Fete.
-Colegiul  Naţional Unirea este pe mâini bune. Are profesori adevăraţi care conştienţi de tradiţia care se află în cei 150 de ani de existenţă. Le urez tot binele din lume! Mândria de unirist va fi şi mai puternică.


*Nicolae Tutoş, director Klaro Consulting Los Angeles:

-“Anii noştri de liceu i-am trăit într-o lume aproape perfectă, alături de colegi şi profesori, deşi vremurile nu ofereau bunăstare. Pe atunci ştiam să ignorăm imperfecţiunile. Au fost anii în care împreună cu Tinel (Constantin Buşe) mergeam peste 18 kilometri pe jos până la Dumbrăveni ca să vizităm o liceancă, de care mă îndrăgostisem. Pe atunci,Tinel nu era viitorul prorector al Universităţii Bucureşti, ci doar un unirist. Au fost anii în care pe la 10 seara la plimbare pe Strada Mare, cu “Ciuruc”(Ioan Puiu) am hotărât să luăm trenul ca să-l vedem pe Tinel, admis la Facultatea de Istorie. Mă întreb dacă am avut bani pentru biletul de tren. Este adevărat că pe atunci Ciuruc nu era generalul de securitate de mai tarziu.
Au fost anii în care nu ştiam ce este invidia. Nu-i invidiam pe Florin Brătilă pe care îl consideram a fi High Class, fiindcă era strălucior la orele de franceză şi avea o casă minunată. Mă bucuram că eram buni prieteni şi că adeseori mă invita la el. Pe atunci nu era celebrul doctor care să aibă în Bucureşti un spital ce-i poartă numele. Uneori îl invidiam pe Vasile Lefter care făcea naveta cu trenul,în timp ce eu mergeam cinci kilometri pe jos.Îi vedeam în privire că înţelege efortul pe care îl făceam zilnic pentru a intra în lumea intelectuală. Sărăcia şi greutăţile din vremea liceului nu m-au revoltat. Am devenit un lider al revoltelor în facultate. E mult de povestit
-Anii scurşi mi-au făcut şi mai clar magicul anilor de liceu şi calitatea excepţională a educaţiei de care am beneficiat.
Este cam ceea ce ne spunea în mod repetat extraordinarul profesor de matematică Dumitru Cocea: “Oriunde veţi merge în ţară şi în lume, chiar dacă va fi Paris sau Londra, va fi suficient să spuneţi că aţi absolvit Liceul Unirea Focşani pentru a vi se deschide porţile spre oportunităţi oferite doar celor merituoşi“. Pe atunci nu ştiam foarte multe lucruri despre Paris şi Londra, dar promisiunea lui suna minunat şi a contribuit imens la a ne crede importanţi”.

 

 

*Ioan Gavrilescu, profesor de biologie, manager sportive Clubul de Handbal Oltchim Râmnicu-Vâlcea:

1 ”Anii de liceu au însemnat pentru mine formare ca om, deoarece am avut profesori eminenţi, care ne-au insuflat necesitatea şi plăcerea de a învăţa.
Liceul a constituit o etapă a drumului pe care l-am parcurs către formarea ca oameni de folos societăţii.
2. Doamna profesoară Rădvan Stela, de fizică. Argumente: pregătire în specialitate, măiestrie pedagogică, prestanţă şi comportament de mare şi distinsă doamnă.
3. Ziua în care m-am simţit cu adevărat bărbat. M-am luat la bătaie în clasa a IX-a cu colegul meu Paraschiv. Am dărâmat soba de teracotă şi ne-am ales cu trei zile eliminare (o mică vacanţă).
4. Cel care aş fi vrut să mă însoţească nu mai este. Acum l-aş alege pe colegu Vovi Lascu din Galaţi, un om cu calităţi morale distinse şi cu un caracter deosebit.
5. De trei ori şi s-au numit Cocuţa, Rodica şi Geta, trei fete de vârsta mea, care locuiau în acelaşi cartier cu mine.
6. Pentru mine, Liceul Unirea a însemnat o emblemă. M-am mândrit de fiecare dată când am avut ocazia.
Prestigiul liceului meu a rămas acelaşi de-a lungul anilor, datorită profesorilor care l-au slujit cu abnegaţie şi profesionalism, dar şi renumelui conferit de absolvenţii săi eminenţi, la nivel naţional şi mondial. Multe dintre personalităţile ieşite de pe băncile CNU au intrat în istoria ştiinţei, artei, tehnicii, sportului, literaturii etc. Colegiului Naţional Unirea din Focşani îi doresc viaţă lungă, afirmare şi reputaţie îndelungată!”.

*Ioan  Ţolea, economist:

“-Anii de liceu au rămas un sistem de referinţă, care îmi coordonează gândurile şi faptele. La Liceul Unirea din Focşani am învăţat din clasa a IV-a până în clasa a X-a. Am avut noroc să am dascăli minunaţi şi colegi adevăraţi.
-Dascăli de neuitat: doamna profesoară Stela Rădvan. L-a lăsat corigent pe comandantul Securităţii din acele timpuri, asumându-şi toate riscurile.
- L-aş lua cu mine pe Nicu Tutoş, deşi realizat profesional în ţară, el a avut curajul să plece în America, trecând peste multe bariere. A rămas acelaşi om modest, prietenos, de multe carate.
-În urma unui conflict, trebuia să fiu exmatriculat, fiind învinuit de şovinism şi fascism. Un activist de partid ţigan mi-a luat apărarea şi am scăpat!
A fost nevoie să treacă atâta amar de vreme, a trebuit ca lumea să se tulbure prin aşa-zisa revoluţie ca să ne trezim dintr-o lungă comă.
-Liceul Unirea, CNU-ul de azi, îmi populează amintirile, bucuriile, drumul în viaţă. Liceul Unirea-bună carte de vizită oriunde şi oricând!”

 *VasileLefter, unirist :
Mă simt onorat să închei aceste microinterviuri aniversare cu răspunsuri punctuale, concis şi la obiect:
-“ Liceul Unirea a fost  şansa vieţii mele şi mâna destinului.
-Preferata mea? Doamna Stela Rădvan, care avea un fel deosebit de a se apropia de copiii inteligenţi. Împătimită în profesie, dreaptă în măsura valorii, duioasă în momentele de cumpănă!
-Voi lua cu mine pe cel rămas în staţie, refuzat de ceilalţi. A fi unirist este echivalent cu a fi solidar!
-Cea mai frumoasă zi a fost aceea în care am apărat poarta echipei de handbal a liceului. Atâtea goluri am primit, că a doua oară am devenit rezervă permanentă.
-Ceva erotic? Aveam şi eu o primă întâlnire cu o subţirică de la Cuza şi doamna Rădvan m-a ţinut după ore să învăţ lampa triodă. Asta da ghinion!
-Pentru CNU voi fi întotdeauna un menestrel neobosit. Aici ştiinţa de carte respiră prin ziduri. Cinste ţie şcoală dragă şi La mulţi ani! “

Vasile Lefter

Profesor de limba română şi publicist vrancean, uniristul Vasile Lefter este membru în Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Autorul, acum 2991 zile, 5 ore, 24 secunde
Scuze pentru eroarea tehnica ivita in microinterviul cu Mircea Lazarescu.In loc de profesori "calzi " s-a editat "calai!"
gavrilescu ioan, acum 2991 zile, 9 ore, 29 minute, 31 secunde
MULTUMESC IN NUMELE TUTUROR COLEGILOR DIN PROMOTIA 1957,PROFESORULUI L LEFTER V. PENTRU OSTENEALA SI PRICEPERE JURNALISTCA ,PRECUM SI ZIARULUI DE VRANCEA PENTRU PUBLICARE.UREZANI MULTI SI RODNICI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.