Jurnalism cetatenesc

În 2016 aşteptăm mai multă cultură de la Direcţia pentru Cultură!

Ziarul de Vrancea
14 ian 2016 286 vizualizări
2015 - "Un an prolific al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea în ceea ce priveşte activitatea de protejare, de valorificare şi de promovare a patrimoniului imobil şi mobil din judeţul Vrancea, dar şi în ceea ce priveşte evenimentele culturale în cadrul cărora instituţia a fost implicată sau le-a organizat", după cum se laudă directorul instituţiei, Traian Negulescu, într-un material trimis ieri presei locale care se doreşte a fi raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut.

Una dintre cele mai importante iniţiative ale Direcţiei pentru Cultură Vrancea din 2015 este iniţierea procedurii de includere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Mausoleelor Eroilor de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani, într-un proiect al Consiliului Judeţean, care le-a şi reabilitat recent cu fonduri europene. Culmea, anul trecut, Mausoleul din Focşani, vandalizat de necunoscuţi, nu avea program de vizitare!!! De asemenea, alte 15 bunuri religioase cu valoare culturală, în special icoane vechi, identificate ca susceptibile de clasare în patrimoniul cultural naţional mobil, au fost propuse pentru clasare în lista monumentelor care se cer protejate. În urma unor inspecţii pentru protejarea monumentelor istorice, unde sunt mari probleme peste tot în judeţ, s-a propus "sistarea lucărilor, securizarea, igienizarea, întreţinerea şi restaurarea" a 17 construcţii aflate în situaţii de risc, situate în tot judeţul. Între acestea se numără mai multe case vechi, de certă valoare istorică, biserici, dar şi ruinele fostei Mănăstiri Vizantea sau cimitirul ostaşilor români şi germani de la Bordeşti. Amenzi şi avertismente au fost date proprietarilor a nouă monumente istorice vandalizate sau distruse, dar au fost sesizate şi organele de cercetare penală de către inspectorii de la Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Aici intră şi casele Macridescu din Focşani, un adevărat eşec în materie de protejare a patrimoniului arhitectual al municipiului. De asemenea, într-un singur an două monunente religioase au fost afectate de incendii, Biserica Ovidenia Armeni din Focșani şi fosta mănăstire Vizantea.  “Nu este de ignorat faptul că în vara anului 2015, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au realizat şi o statistică legată de toate monumentele istorice din municipiul Focşani, document care va fi publicat pe parcursul acestui an”, susţin cei de la Cultură, care promit să facă public cât mai curând documentul despre care noi credeam că există deja. În ceea ce priveşte lucrările de intervenţie în zone de protecţie a monumentelor istorice sau pe monumente istorice, instituţia a eliberat un număr record de avize în comparaţie cu anii anteriori, respectiv 100, semn că vrâncenii au bani de reparat şi de construit. Chiar dacă pe hârtie lucrurile stau bine, în realitate sute de monumente istorice din judeţul nostru au nevoie să fie reabilitate şi puse în valoare, iar aici puţinii angajaţi ai Direcţiei pentru Cultură au nevoie de mai mult spor. (C. S.)
Pentru mai multe informaţii statistice despre "anul cultural" 2015, accesaţi: https://monumenteinvrancea.wordpress.com/2016/01/14/bilantul-activitatii-directiei-judetene-pentru-cultura-vrancea-pe-2015/.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.