Jurnalism cetatenesc

100 de cărţi vor fi agăţate în copaci de ziua lui Eminescu

Ziarul de Vrancea
14 ian 2016 1351 vizualizări
Ziarul nostru trece în revistă cele mai interesante evenimente organizate de Ziua Culturii Naţionale

Data de 15 ianuarie are o semnificaţie istorică pentru poporul nostru, deoarece este asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu. În judeţului Vrancea sunt organizate astăzi diferite activităţi dedicate acestui eveniment important. Mai jos aveţi o selecţie a celor mai ofertante  evenimente:

Ziua Culturii Naţionale şi Mihai Eminescu - 166 de ani de la naştere are loc la Sediul central al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu”, pe 15 ianuarie, începând cu ora11.00 şi cuprinde următoarele activităţi:
- Prezentare interactivă “Adolescenţa lui Eminescu”,
- Evocarea unor personalităţi culturale ale României,
- Prezentarea Fondului de carte “Dorul”: Literatura de exil, Donator: Dan&Rodica Romaşcanu la Focşani;

Cu gândul la Eminescu activitate desfăşurată la Sediul Căminului pentru Persoane Vârstnice, str. Fraternităţii, nr. 11, pe 15 ianuarie, începând cu ora 11.30, având următorul program:
- Donaţie de carte (250 exemplare) din partea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice din Focşani,
- Moment artistic: Corul “Armonia” al Şcolii Gimnaziale “Duiliu Zamfirescu”, Focşani, coordonator,
- Moment poetic oferit de voluntarii Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea;

Spectacol - Trupa de Teatru “Protha” dramatizează piesa “Oscar şi tanti roz” de Eric Emmanuel Schmitt la Sala Balada Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” pe 15 ianuarie, ora 16.00;

Serata Athenaeum la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia”, pe 15 ianuarie, ora 18.00: va avea loc conferinţa “Eminescu şi noi”, unde va fi invitat criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, care va susţine o conferinţă dedicată poetului naţional. Cu această ocazie va avea loc şi un recital de muzică şi poezie, susţinut de actriţa Corina Dănilă şi de pianista Ioana Maria Lupaşcu. Cu această ocazie va avea loc lansarea volumelor de critică Luceafărul şi Călin (File de poveste), ambele din colecţia: “Eminescu".

La Galeria Centrului Cultural, va avea loc pe 15 ianuarie o Expoziţie de Artă Vizuală şi un Program artistic;

Expoziţii de carte veche şi curentă la toate sediile Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea pe 15 ianuarie;


Vernisajul expoziţiei de desene “Eternul Eminescu”  la Sala mare a Casei Orăşeneşti de Cultură Panciu pe 15 ianuarie la ora 17.00.  Expoziţia cuprinde lucrări semnate de profesorul Costică Zbârciog de la Liceul Tehnologic”Al. I. Cuza” Panciu;
Piesa O noapte furtunoasă va fi pusă în scenă de actorii Teatrului Municipal Focşani la Sala mare a Casei Orăşeneşti de Cultură Panciu, pe 15 ianuarie la ora 17.30;

Eveniment dedicat vieţii şi operei poetului Mihai Eminescu desfăşurat la Casa de Cultură “Constantin C. Giurescu”, Odobeşti pe 15 ianuarie, ora 12.00;

Expoziţia documentară ”Eminescu: viaţa şi opera” la Casa de Cultura a Sindicatelor ”Leopoldina Bălănuţă” Focşani. Expoziţia va putea fi vizitată în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor în intervalul 12 - 21 ianuarie, între orele 8.00 – 20.00.

Zilele lui Eminescu: Iubiţi cartea – 15 ianuarie, începând cu ora 12.00, Comisia de Cultură şi Organizaţia de Tineret a Partidului Vrancea Noastră vor “agăţa” 100 de cărţi în copacii de lângă statuia lui Eminescu din Focşani, după cum a anunţat Tudorache Dumitrache, liderul partidului.

Sâmbătă, 16 ianuarie, la Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobeşti, în sala de lectură a Bibliotecii, va avea loc un maraton de recitare de poezii eminesciene. Orice copil care doreşte să recite (să citească, nu să memoreze!!!) o poezie scrisă de Mihai Eminescu este invitat la Bibliotecă, la clubul de lectură, sâmbată,16 ianuarie, ora 11.00. "Aşterne versurile pe hârtie, adaugă şi un desen după propria imaginaţie, astfel încât la sfârşitul activităţii vom realiza împreună un minunat panou "Maratonul poeziei eminesciene", anunţă bibliotecara Mirela Vetrescu.

Selecţie realizată de Cristina DASCĂLU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.