Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
10 ian 2016 625 vizualizări
Istoria zilei de 11 ianuarie

532: Imperiul Bizantin: A început, la Constantinopol, răscoala Nika, care a fost reprimată de către comandantul militar Belisarius, răsculaţii fiind masacraţi în hipodrom.
1569: Prima loterie despre care sunt date istorice în Anglia.
1600: Împăratul Rudolf al II–lea primeşte solia lui Mihai Viteazul, condusă de banul Mihalcea, care cerea recunoaşterea domnului român ca principe al Transilvaniei.
1812: S-a născut Carol Popp Szathmary, pictor şi fotograf român (d. 1887). Carol Popp de Szathmári a fost primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul Român şi unul dintre primii zece fotografi din Europa.
1851: În China, taipinii proclamă "Statul ceresc al marii păci" (Tai Pin Tien Cuo) (Căderea Nankinului la 19 iulie 1864; înfrângerea războiului ţărănesc al taipinilor).
1865: A avut loc la Cernăuţi prima adunare a "Societăţii pentru cultura şi literatura română din Bucovina".
1909: Congresul Partidului Naţional Liberal îl alege pe Ionel I.C. Brătianu preşedinte. Ionel I.C. Brătianu a jucat un rol de primă importanţă în Marea Unire din 1918 şi în viaţa politică din România modernă. A deţinut funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. A fost de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri -mai mult decât oricine altcineva -, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naţionale şi de două ori ministru al afacerilor externe. A fost preşedinte al Consiliului de Miniştri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând ţara în momentele dificile ale retragerii în Moldova. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea şi recunoaşterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-şi reforma agricolă şi votarea noii constituţii din 1923. Brătianu a fost adesea acuzat că ar fi avut o influenţă disproporţionată asupra monarhului, impunând acestuia opţiunile sale politice. În criza dinastică determinată de renunţarea principelui moştenitor din decembrie 1925, Ionel Brătianu a fost preopinentul eliminării principelui moştenitor Carol de la succesiunea tronului. Când Ferdinand a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea ţării, sub domnia regelui minor Mihai. În acelaşi an Ionel Brătianu a murit subit, ceea ce a fost începutul unei perioade de declin pentru Partidul Naţional Liberal.
1922: Este folosită pentru prima dată, pe un pacient, insulina în tratarea diabetului. Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului. Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism, afecţiunea se numeşte diabet zaharat. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment al tratamentului medical.
1923: Franţa şi Belgia ocupă zona Ruhr ca urmare a refuzului Germaniei de a plăti despăgubirile de război
1943: S-a încheiat protocolul româno-german prin care România se angaja să continuie războiul, cu condiţia ca Germania să sporească ajutorul militar destinat echipării trupelor româneşti.
1958: Ion Gheorghe Maurer este ales preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale. Maurer a fost prim-ministru al României în perioada 1961-1974 şi preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Romîne în perioada 11 ianuarie1958 - 21 martie 1961.
1962: Erupţia vulcanului Huascaran în Peru; se înregistrează 4.000 de morţi
1963: S-a deschis prima discotecă din lume, la Los Angeles, "Whisky a-go-go"
1982: NATO condamnă URSS pentru sprijinul acordat generalului Jaruzelski în acţiunile de descurajare a manifestaţiilor de protest din Polonia.
2002: La închisoarea Guantanamo Bay (Cuba) au început să sosească primii prizonieri membri ai grupării teroriste Al-Qaeda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.