Jurnalism cetatenesc

Iubeşte-te necondiţionat! De ce nu trebuie să te afecteze părerea celorlalţi?!

Cristina DASCĂLU
8 ian 2016 1460 vizualizări
Mulţi îţi vor spune că nu eşti îndeajuns de bun, de drăguţ, că nu depui suficient efort, că faci greşeli de neiertat, că eşti egoist, bla, bla, bla… Nu neapărat direct, însă aceste percepţii se infiltrează în sistemul tău de valori, poluându-ţi stima de sine.

Ce poţi face în astfel de situaţii?
Discerne! Pentru a învăţa să discerni corect, este nevoie să pui totul sub semnul întrebării. „Chiar am facut o treabă atât de proastă? Sau am dat tot ce e mai bun din mine, însă n-am fost apreciat la adevărata valoare?” Astfel, vei conştientiza diferenţa dintre cei care îţi vor binele şi îţi dau sfaturi pentru a te ajuta să progresezi şi cei care îţi reproşează şi te critică încontinuu. Învaţă să le spui „Nu, eu nu sunt aşa!”. Iar pentru a-ţi da seama ce te defineşte, trebuie să te cunoşti şi să te iubeşti necondiţionat, astfel încât să înţelegi şi să accepţi orice faci. Iubeşte-te necondiţionat, chiar dacă ai făcut greşeli, chiar dacă încă repeţi aceleaşi greşeli, pentru că nu ţi-ai însuşit lecţia. Oooo şi câte greşeli vei mai face! Suntem oameni, trăim experienţe din care învăţăm cum să reacţionăm pe viitor. Gândeşte-te la greşelile făcute ca la încercări de a face ceva bun, însă finalul nu a fost aşa cum te-ai aşteptat. Nimic nu este sub control… iar, odată ce te vei ierta pentru deciziile care nu s-au concretizat conform dorinţelor tale, atunci vei reuşi să te iubeşti necondiţionat. Să rămâi decepţionat faţă de tine în legătură cu ceva din trecut, nu este deloc productiv. Dimpotrivă, îţi stagnezi dezvoltarea, nu înveţi din acea experienţă, ceea ce determină repetarea ei, pentru a-ţi asimila pilda. De asemenea, conştientizează că acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte persoane.

Atitudinea lor faţa de tine arată cum se tratează, de fapt, pe ei înşişi

Cum te poţi aştepta de la cineva să te iubească necondiţionat, dacă acea persoană îţi pune clauze, nefiind capabilă să ierte lucruri pe care le-ai făcut, nefiind de acord cu ce ai făcut, neputând trece peste nişte idei infiltrate în minte, pentru a te accepta aşa cum eşti şi pentru a te sprijini în drumul pe care ţi-l alegi?! Cum poţi aştepta dragoste necondiţionată, dacă nu-ţi poate oferi decât propriul sistem de valori, fără a fi dispus să găsească o cale de compromis, de înţelegere şi de acceptare reciprocă? Atunci, ce sens are să te simţi nefericit din cauza unui om care, nu doar că nu e capabil să te susţină şi să fie îngăduitor cu tine, dar îţi mai şi evidenţiază şi reproşează greşelile?!  Atitudinea acestora reflectă chiar lipsa dragostei…dragostea necondiţionată, pe care, poate, n-au primit-o nici ei. Poate, de aceea, nu sunt capabili s-o ofere…pentru că nici n-au experimentat iubirea necondiţionată. Pe lângă acestă lipsă a iubirii necondiţionate, ei mai pot trăi şi cu durere şi frică. Odată ce vei înţelege că vorbesc aceste emoţii în locul fiinţei din interior, nu te va mai afecta modul lor de a te percepe. Felul în care te tratează aceste persoane este reflecţia felului în care se tratează, la rândul lor, pe ei înşişi.
Crezi, cumva, că ei se poartă aşa urât pentru că se simt superiori?
Este ilogic. Aceştia te „maltratează”, deoarece se simt ameninţaţi de tine, într-o formă sau alta, se simt nesiguri şi le este teamă de experienţa şi gândurile pe care le trăiesc alături de tine. Cu cât te împoriveşti modului lor de gândire, cu atât devii mai periculos pentru ei. Nimeni nu este perfect. Dar, există persoane care merită dragoste necondiţionată, deoarece iubirea înseamnă acceptare şi înţelegere deliberată şi a părţilor întunecate ale celuilalt. Fii recunoscător persoanelor care îţi rămân alături, chiar şi atunci când nu procedezi conform aşteptărilor lor şi fii înţelegător faţă de cei care nu pot accepta şi părţile tale mai dificile.

Deci? Te iubeşti îndeajuns?

Cristina DASCĂLU
Absolventă de Litere, Cristina Dascălu este din Focşani şi scrie pe blogul https://onlywithjoy.wordpress.com.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.