Topul celor mai întâlnite “scuze” pentru a nu dona
Nu numai la nivelul judeţului Vrancea s-a înregistrat această situaţie, ci şi la nivelul întregii ţări. Criza de sânge este şi efectul tragediei “Colectiv” care a epuizat stocurile din spitale. Centrul aşteaptă în continuare donatori şi le mulţumeşte celor care au donat în 2015.
Iată care sunt cele mai întâlnite “scuze” pentru a nu dona:
1. Mi-e frică de ace / Mi-e frică să donez sânge. Aproape oricine simte aşa prima oară. Cu toate acestea, cei mai mulţi donatori vă pot spune că nu se simte decât o mică înţepătură şi, după 7-10 minute,… gata! Faceţi-vă timp şi curaj pentru o singură donare şi vă veţi întreba ulterior de ce aţi ezitat atât.
2. Sunt prea ocupat. Întregul proces durează aproximativ o jumătate de oră, din care timpul afectat efectiv donării este de 7-10 minute. Cele 30 de minute din timpul tău pot însemna însă o viaţă întreagă pentru un copil născut prematur sau pentru cineva care a suferit un accident! Fă-ţi timp pentru a salva o viaţă!
3. Nimeni nu mi-a cerut… nu mi-am dat seama că e nevoie de sânge. Consideră că tocmai ai fost întrebat! Donezi? Trebuie să fim cu toţii conştienţi că nu există o altă cale de a acoperi nevoile de sânge ale pacienţilor şi ale spitalelor decât prin donaţii. În fiecare clipă, cineva are nevoie de sânge!
4. Am donat deja în acest an. Dar poţi dona la fiecare 72 de zile. Mulţi oameni donează sânge chiar şi de 5 ori pe an.
5. Mi-e frică să nu iau SIDA. Este imposibil să iei SIDA atunci când donezi sânge. Pentru fiecare donare se foloseşte un ac nou, steril şi de unică folosinţă.
6. Nu am o grupă “bună” de sânge. În fiecare zi este nevoie de orice tip de sânge pentru a face faţă solicitărilor. Dacă ai o grupă comună de sânge, există mulţi pacienţi care au nevoie de lichidul vital, deci cererea este mare. Dacă ai o grupă de sânge rară, sunt mai puţini donatori disponibili, deci este la fel de multă nevoie.
7. Nu am sânge “în plus”. În medie, corpul uman are 4-5 litri de sânge. Un adult sănătos poate dona cu regularitate, pentru că organismul reface cu rapiditate sângele donat.
8. Nu vreau să mă simt slăbit după donare. Donarea de sânge nu are un efect negativ asupra unui adult sănătos pentru că organismul conţine suficient sânge. Vei dona 450 ml, iar corpul, ce produce constant sânge, va înlocui volumul donat în 24 de ore. Majoritatea oamenilor îşi continuă activităţile obişnuite după donare.
9. Nu este nevoie de sângele meu (Sunt prea bătrân / Sunt bolnav). Dacă nu sunteţi siguri, întrebaţi-vă medicul de familie. Personalul din centrele de donare poate de asemenea să analizeze starea ta de sănătate. Totuşi, există o limită superioară de 65 de ani, până la care se poate dona sânge.
10. Am un tip rar de sânge şi aştept până va fi nevoie în special de el. Tipurile de sânge care sunt rare se găsesc întotdeauna în cantităţi mici şi insuficiente. Există o nevoie constantă pentru aceste tipuri rare de sânge, fiind foarte greu de evitat situaţiile de criză. (D. L.)
Cine poate să doneze?
Recoltarea de sânge se face dimineaţa, după un mic dejun uşor (ceai, cafea, biscuitţi) fără grăsimi. Potenţialii donatori sunt aşteptaţi zilnic, între orele 08.30-12.00, la sediul CTS Vrancea. Dacă doriţi informaţii despre programul de donare din aceste zile sau vreţi să vă faceţi o programare, iată adresa CTS Focsani: Strada Cuza Vodă 50-52/ Tel : 0337/401 392/ Mobil: 0753 318 499.