Calendarul zilei:
46 î.Hr.: Iulius Cezar înfrânge armata republicană condusă de fostul său susţinător, Titus Labienus, în bătălia de la Ruspina (astăzi în Tunisia).
1643: S-a născut Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom englez (d. 1727). Newton este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mişcarea globului terestru, cât şi a altor corpuri cereşti, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar şi hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiaţii monocromatice.
1809: S-a născut Louis Braille, pedagog francez, inventatorul alfabetului Braille (d. 1852). Braille a fost un pedagog francez care a inventat şi dezvoltat alfabetul Braille, de tipărire şi scriere pentru nevăzători.
1835: În ziarul britanic „Bells Life“ apare prima rublică de şah din lume.
1854: Căpitanul vasului Samarang, William McDonald, a descoperit Insulele McDonald, insule nelocuite aflate în Oceanul Antarctic, între Antarctida şi Madagascar.
1880: Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 m, unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Anziilor Cordilieri.
1918: A apărut, la Paris, a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie” (până la 12 iun. 1919), sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.
1926: Parlamentul votează îndepărtarea prinţului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune (“Actul de la 4 ianuarie”) şi recunoaşterea prinţului Mihai ca principe moştenitor al României. Pe timpul minoratului lui Mihai s-a instituit o regenţă formată din patriarhul Miron Cristea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Gheorghe Buzdugan şi prinţul Nicolae de Hohenzollern.
1980: Ca raspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 decembrie 1979, preşedintele Carter suspendă vânzările de tehnologie şi grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.
1999: Greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naţională a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obţine mărirea salariilor şi renunţarea la programul de închidere a minelor nerentabile, ameninţând că vin la Bucureşti, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul refuză să negocieze.
2006: Ariel Sharon, premierul Israelului a suferit un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice. Operat de trei ori, premierul a fost plasat de medici în comă profundă, pentru a-i proteja creierul de alte leziuni. El a decedat pe 11 ianuarie 2014.
2010: Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălţime de 828 m. Construcţia a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari. La data de 9 februarie 2010, platforma de observaţie de la etajul 124 a fost închisă publicului din cauza unei defecţiuni electrice.