Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
27 dec 2015 751 vizualizări
Istoria zilei de 28 decembrie

2010: Începe Primăvara arabă. Primăvara arabă sunt o serie de proteste ce au loc în mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord începând cu sfârşitul anului 2010. În principal, acestea au loc în ţări arabe unde domneşte un regim totalitar. Manifestări de stradă de o amploare deosebită s-au desfăşurat în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweitsi Iran, având loc evenimente de mai mică amploare în Sahara Occidentală, Sudan, Djibouti, Cisiordania, Liban, Siria, Irak,Senegal, Arabia Saudită şi Oman. Existenţa mijloacelor de comunicaţie modernă precum Facebook sau Twitter au înlesnit organizarea revoltei, fapt pentru care guvernele din mai multe ţări afectate de proteste au blocat accesul la ele sau chiar la întregul Internet. Accesul mass-media internaţionale în mai multe ţări a fost sever restricţionat, iar reporterii mai multor posturi internaţionale (CNN, Al Jazeera etc.) aflaţi pe teren au fost ameninţaţi, reţinuţi de către poliţie sau chiar bătuţi.

Alte evenimente care au macrcat ziua de 28 decembrie

1065: A fost inaugurată Catedrala Westminster din Londra, construită de Eduard Confesorul între 1045 şi 1050. Catedrala Westminster este mormântul majorităţii regilor şi reginelor engleze, dar şi a mai multor oameni celebri. Colţul poeţilor aduce onoruri scriitorilor Regatului Unit. Aproape toate încoronările monarhilor englezi au avut loc în această abaţie.

1612: Planeta Pluto este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar. În 2006 a primit statutul de planetă pitică.

1805: S-a născut Eftimie Murgu, filolog şi filosof român, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ungaria şi Transilvania, deputat în Dieta de la Debreţin (d. 1870)

1879: Podul Tay din Dundee, Scoţia, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a prăbuşit în timp ce un tren îl traversa, ucigând 75 de oameni. Prăbuşirea podului, deschis timp de doar 19 luni, a produs unde de şoc în profesia victoriană a ingineriei şi în rândul publicului.

1908: Un violent cutremur de a provocat în oraşul italian Messina,  Sicilia peste 75.000 de victime.

1989: Pentru prima dată, după o lungă pauză, se întruneşte Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Este ales un comitet provizoriu de conducere aUniunii Scriitorilor, preşedinte fiind Mircea Dinescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.