Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
23 dec 2015 618 vizualizări
Istoria zilei de 24 decembrie

1524: A murit Vasco da Gama, navigator portughez (n. 1469). Vasco da Gama, conte de Vidigueira, a descoperit calea maritimă dintre Europa şi India.
1777: O expediție condusă de James Cook a ajuns la Insula Crăciunului, cel mai mare atol de corali din lume. Kiritimati sau Insula Crăciunului este un atol de corali din Oceanul Pacific, aflat în nordul Insulelor Teraina (Liniei sau Ecuatoriale) şi parte a Republicii Kiribati. Insula este prima suprafață de uscat locuită care întâlneşte noul an.
1818: Austriacul Franz Gruber a compus muzica celebrului cântec de Crăciun "Silent Night".
1865: Şase veterani sudişti ai Războiului Civil American au pus bazele organizației Ku Klux Klan – Societatea "cagulelor albe". Ku Klux Klan este numele sub care sunt cunoscute mai multe organizații rasiste extremiste, dintre care prima a apărut după Războiul Civil American în 1865 în statul Tennessee (SUA). Membrii acestor organizații susțin superioritatea rasei albe şi îşi exprimă adesea cu violență atitudinea de antisemitism, anticatolicism, homofobie, etc. Din cauza acestei adversități fața de negri, organizația nu s-a putut împăca cu faptul că după Războiul de Secesiune, foştii sclavi obținuseră drepturi egale cu populația albă. Prin urmare membrii Ku Klux Klan-ului au trecut la invadarea satelor şi oraşelor, torturând şi ucigând fără a suferi vreo pedeapsă. Oficial organizația s-a dizolvat în 1869, dar diferite grupări locale au continuat să terorizeze populația de culoare. În 1915 Klanul a fost reactivat în Georgia. De această dată, victimele terorii organizației erau toți cei bănuiți de liberalism, ei primind un avertisment sub forma unei cruci în flăcări. A doua dizolvare a avut loc în 1944. Deşi în SUA populația începuse să uite de Klan, la mijlocul anilor 90 organizația s-a reactivat din nou, incendiind bisericile populației de culoare, dar acțiunile sale au avut doar un caracter local.
1897: Octavian Goga a debutat cu versuri în revista "Tribuna" din Sibiu.  Octavian Goga fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă pro-nazist, antisemit şi mason, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 şi Membru al Academiei Române din anul 1920.
1964: Inaugurarea Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru; decretul de construire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965.
1968: Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell şi William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.
1979: Uniunea Sovietică invadează Afganistanul pentru a susține guvernul comunist.
1980: A murit Karl Dönitz, amiral şi om politic german, succesorul testamentar al lui Adolf Hitler la conducerea celui de-al Treilea Reich (n. 1891)
1999: Cinci mii de "porți sfinte" ale unor edificii religioase din întreaga lume s-au deschis în noaptea de Crăciun pentru a marca începutul marelui Jubileu al anului 2000. Prima poartă a fost deschisă de Papa Ioan Paul al II-lea, la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Anul Sfânt s–a încheiat la 6 ian. 2001 (Ziua Botezului Domnului).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.