Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
21 dec 2015 627 vizualizări
Istoria zilei de 22 decembrie

1646: A murit Petru Movilă, teolog, om de cultură, mitropolit al Kievului, sprijinitor al tiparului în spaţiul românesc şi fondator a mai multe tipografii (n. 1596)
1849: Execuţia lui Fiodor Dostoievski este anulată în ultima clipă. Dostoievski a fost condamnat la moarte pentru participarea la întrunirile unui cerc de tineri în cadrul cărora se purtau discuţii subversive. Se pare că la cercul din 1849 acesta ar fi rostit o poezie de-a lui Puşkin împotriva robiei, la care unul dintre ascultători ar fi replicat că robia nu poate cădea decât prin revoluţie. La auzul acestor cuvinte, Dostoievski a exclamat „Fie şi revoluţie!”. Pe 22 decembrie 1849, scriitorul este dus în faţa plutonului de execuţie, împreună cu alţi 29 de camarazi. Chiar înaintea comenzii de a trage, un ofiţer aduce un ordin de-al ţarului de a comuta pedeapsa la muncă silnică şi armată corecţională în Siberia. În această perioadă, pe fondul terorii la care era supus de către maiorului Krivţov, s-au acutizat atacurile de epilepsie. Dostoievski a fost unul din cei mai importanţi scriitori ruşi, operele sale având un efect profund şi de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creaţii ale sale sunt cele patru mari romane, Crimă şi pedeapsă, Idiotul, Fraţii Karamazov şi Demonii.
1894: În Franţa începe „afacerea Dreyfus". Alfred Dreyfus, ofiţer francez de origine evreiască, a fost condamnat în anul 1894 pentru trădare de ţară, la deportare pe viaţă, din pricina unor documente care s-au dovedit false, şi care erau menite să-l acopere pe adevăratul vinovat, ofiţerul Esterhazy. Convins de nevinovăţia lui Dreyfus, scriitorul Emile Zola a publicat pe 13 ianuarie 1898, pe prima pagină a ziarului L'Aurore, un articol intitulat „J'accuse”, adresat preşedintelui Republicii, Félix Faure, în care ataca cu asprime conducerea ţării şi aşa numita afacere Dreyfus, fapt ce a condus la confruntări aprinse şi la o reînviere a antisemitismului.
1927: S–a înfiinţat Societatea de Difuziune Radiofonică din România (în prezent Societatea Română de Radiodifuziune)
1956: A murit Nicolae Labiş, poet român (n. 1935), pe care criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generaţii”. În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, la scurt timp după aniversarea împlinirii a 21 de ani, Labiş, care petrecuse câteva ore în compania unor cunoştinţe, a fost victima unui grav accident de tramvai. Ipoteza oficială a accidentului de tramvai este că Nicolae Labiş, aflat în stare de ebrietate, a alunecat fatal între bordura şi platforma staţiei de tramvai de la Colţea, fiind prins între grătarele celor două vagoane ale tramvaiului. Există însă şi suspiciuni de asasinat. După ce i-a fost refuzată internarea la spitatele Colţea şi Central, spre zorii zilei de 10 decembrie a fost internat la Spitalul de Urgenţă. În ciuda eforturilor medicilor şi o mobilizare spirituală a colegilor săi scriitori, cunoştinţe şi prieteni, starea lui s-a înrăutăţit inexorabil, iar la 22 decembrie 1956, la ora 2 dimineaţa, a decedat. Controversele referitoare la un eventual asasinat au apărut în urma mărturiilor date de de Nicolae Labiş pe patul de spital apropiaţilor şi a faptului că poetul era urmărit de Securitate, deoarece dintr-un scriitor care slăvea actele partidului şi ale sovieticilor a început să se îndoiască de doctrina acestora.
1989: Revoluţia Română din 1989: După o săptămână de demonstraţii populare şi reprimari sângeroase, Nicolae Ceauşescu este înlăturat de la conducerea României.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.