Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
13 dec 2015 596 vizualizări
Istoria zilei de 14 decembrie

1280: Prima atestare documentară a oraşului Sighişoara.
1458: Atestarea documentară a municipiului Oneşti, printr-un act de danie emis de cancelaria lui Ştefan cel Mare.
1467: Bătălia de la Baia: Ştefan cel Mare înfrânge armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin, care invadasera Moldova.
1503: S-a născut Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), astrolog, matematician şi medic francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediţie a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume. Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greşit.
1799: A murit George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii (n. 1732)
1864: Este inaugurată Şcoala de Belle–Arte din Bucureşti, înfiinţată prin decretul domnesc.
1869: Inaugurarea oficiala a clădirii Universităţii din Bucureşti, construită între 1857-1869 după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
1888: Hariclea Darclée debutează pe scena Operei Mari din Paris cu rolul "Margareta" din opera "Faust".
1910: Are loc, la Ussy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie, inventat şi pilotat de Henri Coandă.
1911: Exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud.
1918: S-a născut  Radu Beligan, actor român de teatru şi film, membru de onoare al Academiei Române, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. Membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii1961 - 1975, conform dezvăluirii ziarului tabloid Libertatea din octombrie 2011, Radu Beligan a „reclamat” instituţiei de opresiune că Televiziunea Română a transmis piesa de teatru “O scrisoare pierdută” în regia lui Liviu Ciulei, şi nu varianta regizată de el. Acea reclamaţie apare sub forma unei note în Cartea Albă a Securităţii, de Virgil Măgureanu 1982, cu numărul 296, „colectată” de către Gheorghe Dănescu, persoană ce îndeplinea rolul de conducător al Securităţii Municipiului Bucureşti. Conform acesteia, actorul Radu Beligan, artist al Poporului şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti, îşi exprimă nemulţumirea vis-a-vis de piesa de teatru în cauză, pe motivul că Liviu Ciulei a întors spatele ţării şi a emigrat în străinătate (1980). După părerea lui, tinerimea română nu are ce învăţa din piesa lui Ciulei, care se constituie într-o „crimă pentru actul de cultură în sine”.
1939: Războiul de Iarnă: Uniunea Sovietică este exclusă din Liga Naţiunilor pentru invadarea Finlandei.
1955: România alături de Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Ceylon, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Iordania, Laos, Libia, Nepal, Portugalia şi Spania se alătură statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
1961: A avut loc, la Berlin, premiera mondială a filmului regizat de americanul Stanley Kramer, "Procesul de la Nürnberg", ecranizare a piesei lui Abby Mann.
1972: Programul Apollo: Eugene Cernan este ultima persoană care a păşit pe Lună, după ce el şi Harrison Schmitt şi-au încheiat missiunea cu Apollo 17.
1990: Se constituie, în baza Legii 39 adoptată de Parlament, Consiliul Suprem de Apărare a ţării.
2000: A fost închisă definitiv centrala nucleară de la Cernobâl; aici, la 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie – la unul dintre reactoarele centralei a avut loc o gravă avarie, în urma căreia s-au produs puternice radiaţii, cu implicaţii ecologice resimţite şi astăzi (specialişti apreciază că intensitatea radiaţiilor a fost echivalentă cu 500 de bombe de la Hiroshima). În afară de cele câteva zeci de victime imediate ale exploziei şi expunerii masive a personalului centralei şi anumitor "lichidatori", câteva mii de persoane s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian (un cancer tratabil) în anii care au urmat, Incidenţa cancerului tiroidian a rămas însă mai ridicată chiar şi în 2013 în anumite regiuni din Rusia, Ucraina şi Belarus, asta la mai bine de două decenii de la accident.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.