Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
9 dec 2015 597 vizualizări
Istoria zilei de 10 decembrie

1799: Franţa adoptă metrul ca unitate de măsură oficială. Un metru este distanţa parcursă de lumină prin vid într-un interval de timp de 1⁄299.792.458 dintr-o secundă. Metrul este una dintre cele 7 unităţi fundamentale ale Sistemului Internaţional (SI).
1845: A fost patentată prima anvelopă pneumatică, creată de inginerul britanic Robert Thompson.
1868: La Londra, la intersecţia Bridge Street cu Parliament Square, este montat primul semafor din lume: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de şapte metri, care, alimentat cu gaz, avea o lumină când verde când roşie. Primul semafor electric pentru reglementarea circulaţiei pe străzi, a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.
1901: Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură şi pace.
1903: Marie Curie, om de ştiinţă, a primit, alături de soţul ei Pierre Curie şi de fizicianul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivităţii, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.
1904: Cercetătorul rus Ivan Pavlov primeşte Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit aşa numitele reflexe condiţionate, opuse celor moştenite.
1933: Prin hotărârea Consiliului de Miniştri, guvernul naţional liberal scoate în afara legii "Garda de Fier".
1935: Primăria oraşului Bucureşti ia hotărârea de a-l proclama pe George Enescu "cetăţean de onoare".
1948: Adunarea Generală a ONU a adoptat "Declaraţia universală a drepturilor omului". Documentul are un preambul şi 30 de articole care definesc principalele drepturi ale fiinţei umane.
1984: Adunarea Generală a ONU adoptă "Convenţia împotriva torturii şi altor suferinţe sau tratamente pline de cruzime, inumane sau degradante" (Rezoluţia 39/46 intrată în vigoare la 26 iun. 1987)
1984: Plenară a CC al PCR la care Nicu Ceauşescu este ales prim-secretar al UTC.
2008: La o licitaţie Christie din Londra, diamantul Wittelsbach Blue este vândut cu 16,4 milioane de lire sterline, cel mai mare preţ plătit vreodată la o licitaţie pentru un diamant. În iunie 2011, diamantul a fost vândut emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, pentru cel puţin 80 de milioane dolari SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.