Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
7 dec 2015 558 vizualizări
Istoria zilei de 8 decembrie

1765: Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revoluţionat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.
1832: A apărut la Bucureşti, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu, primul număr din „Buletin, gazeta administrativă", primul periodic românesc oficial, actualul „Monitor Oficial" al României.
1869: Primul Conciliu al Vaticanului proclamă dogma infailibilităţii papei şi inspiraţia divină incontestabilă a Sfintei Scripturi.
1904: România semnează, la Haga, alături de alte 24 de state, "Convenţia internaţională asupra regimului vaselor Crucii Roşii pe timp de război".
1920: Atentatul cu bombă din Senatul României. Atentatul a fost înfăptuit de către un grup terorist de extremă stângă. Deflagraţia i-a ucis pe Ministrul Justiţie, Dimitrie Greceanu, şi pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic) şi Spirea Gheorghiu. Au fost şi răniţi de asemenea, preşedintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon şi episcopul ortodox Roman Ciorogariu. Atentatul a dus la condamnarea comuniştilor în Procesul din Dealul Spirii şi la interzicerea Partidului Comunist. Conducătorul partidului comunist, Gheorghe Cristescu „Plăpumaru”, a respins orice acuzaţie de conspiraţie, iar implicarea partidului este încă nedemonstrată. Directivele Cominternului recomandau acţiuni violente, dar nu e sigură implicarea acestuia în atentat.
1921: Inaugurarea Operei Române din Bucureşti cu spectacolul „Lohengrin", de Richard Wagner, traducerea lui Şt. O. Iosif, dirijor George Enescu, în regia lui Adalbert Markowsky.
1945: Mark Ethridge, editor la „Luisvill Courier–Journal" şi profesorul C.E. Block întocmesc, la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situaţia politică din România şi Bulgaria. Rapoartele, nepublicate în SUA, confirmă că la Bucureşti, guvernul era dominat de comunişti, contrar menţiunilor înţelegerii de la Ialta.
1955: Crearea drapelului european (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), simbol al uniunii popoarelor Europei. Din1986, drapelul este totodată şi emblema oficială a Uniunii Europene.
1980: A murit John Lennon, cântăreţ-compozitor, chitarist, activist britanic (The Beatles) (n. 1940). Împreună cu prietenul său Paul McCartney, a format unul din cele mai de titrate parteneriate compoziţionale ale secolului 20. Lenon a fost împuşcat în spate de patru ori la intrarea în locuinţa sa, de Mark David Chapman. Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman. Acesta a fost găsit vinovat pentru crimă de gradul al doilea şi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
1991: A fost aprobată prin referendum naţional noua Constituţie a României, adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991; elaborarea, dezbaterea şi adoptarea Constituţiei au durat un an şi jumătate.
2004: Douăsprezece ţări din America de Sud au semnat o declaraţie prin care anunţau înfiinţarea Uniunii Naţiunilor Sud-Americane, o structură interguvernamentală gândită după modelul Uniunii Europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.