Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
6 dec 2015 506 vizualizări
Istoria zilei de 7 decembrie

43 î.Hr.: Marcus Tullius Cicero este asasinat. Filosof, politician, orator, consul şi constituţionalist roman, el a jucat un rol important în perioada de sfârşit a Republicii romane. Activitatea sa literară şi politico-socială s-a concretizat în domenii atât de numeroase, încât Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine şi s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca şi Augustin.
1732: A fost inaugurată Opera Regală la Covent Garden, Londra. 
1742: A fost inaugurată Opera Regală din Berlin, actuala Operă de Stat; inaugurarea Operei Regale a avut loc cu spectacolul „Cezar şi Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.
1787: Delaware devine primul stat care a ratificat Constituţia Statelor Unite ale Americii.
1834: Corabia Mariţa, prima navă sub pavilion românesc, a plecat în primul voiaj în afara graniţelor ţării pe ruta Sulina – Constantinopol, comandant fiind Ioan Cristescu.
1881: A fost întemeiată "Societatea Politehnică din România"; primul preşedinte a fost Dimitrie Frunză.
1923: Edwin Hubble demonstrează existenţa corpurilor ceresti care sunt în afara Căii Lactee.
1941: Al Doilea Război Mondial: Marina Imperială a Japoniei a lansat atacul de la Pearl Harbour împotriva flotei din Pacific a marinei americane, ceea ce a dus la implicarea SUA în al Doilea Război Mondial.
1965: Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul Athenagoras I au revocat simultan excomunicarea mutuală care era valabilă din 1054. Cei doi primaţi s-au întâlnit din nou la Istanbul, în 1967, apoi, încă o dată, în acelaşi an, în timpul vizitei patriarhului la Vatican. În 1965 s-au pus de acord asupra revocării decretelor de excomunicare reciprocă din 1054: cardinalul Humbert de Moyenmoutier şi patriarhul Mihail I Cerularie se excomunicaseră reciproc în Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, fapt care a condus la ruptura durabilă dintre cele două biserici.
1966: Decret privind aderarea României la Convenţia internaţională pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, încheiată la Londra, la 17 iunie 1960.
1966: Intră în funcţiune Hidrocentrala Bacău II, care încheie activitatea de construire a salbei de hidrocentrale de pe râul Bistriţa.
1972: În drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 a realizat fotografia „The Blue Marble”, prima fotografie clară a feţei luminate a Pământului.  Imaginea este una dintre puţinele în care planeta apare complet iluminată, dat fiind faptul că astronauţii au avut în spate Soarele în momentul declanşării. Astronauţilor, aflaţi la 45 000 km depărtare, Pământul li s-a înfăţişat de mărimea şi culoarea unei mărgele albastre — de unde şi numele. Fotografia a fost ulterior mărită şi răspândită prin anii 1970 ca simbol pentru protecţia mediului şi păstrarea planetei albastre.
2001: Consiliul Miniştrilor de Justiţie şi de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în spaţiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2002.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.