Jurnalism cetatenesc

Schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi

Ziarul de Vrancea
4 dec 2015 933 vizualizări
Am fost foarte mandră de romani cand anul trecut s-au mobilizat şi au ieşit pentru a vota o schimbare, la fel de mandră am fost cand, după tragedia de la Colectiv mai întai s-au solidarizat cu victimile şi au mers să doneze sange, iar mai apoi au ieşit în stradă în toate oraşele ţării pentru a cere demisia guvernului şi schimbarea clasei politice.

Dar mă întreb, oare se vor schimba lucrurile pentru noi odată cu schimbarea guvernului? Va fi starpită corupţia de la nivelul clasei politice şi al funcţionarilor publici? Va dispărea aroganţa cu care sunt trataţi oamenii simpli de cei ce sunt plătiţi ca să-i ajute? Drepturile oare vor începe să ne fie respectate odată cu această nouă schimbare? Ne va fi respectată demnitatea în orice context social?

Îmi amintesc că într-o perioadă dificilă din viaţa mea, un preot mi-a dat să citesc o carte numită “Supă de pui pentru suflet”. Fiecare istorioară din acea carte a fost pentru mine un adevărat medicament. În această perioadă în care toţi ne punem întrebări legate de viitorul acestei ţări, de ce nu, legate chiar de viitorul omenirii în situaţia în care tot mai multe confruntări violente au locîn lume, mi-am amintit cateva ganduri pline de învăţăminte din acea carte: “Cand eram tanăr şi liber şi imaginaţia mea nu avea limite, visam să schimb lumea. Pe măsură ce îmbătraneam şi deveneam mai înţelept am descoperit că lumea nu vrea să se schimbe, aşa că am hotărat să privesc mai puţin departe, şi anume să-mi schimb doar ţara. Dar ea părea să fie de neclintit. În amurgul vieţii, într-o ultimă încercare disperată, am încercat să-mi schimb doar familia, pe cei apropiaţi mie, dar, vai, nici ei nu au vrut asta. Abia acum, cand Dumnezeu mă ia la el, mi-am dat seama că dacă m-aş fi schimbat pe mine mai întai, atunci prin acest exemplu mi-aş fi schimbat familia. Încurajat şi însufleţit de ei, aş fi găsit putere să-mi fac ţara mai bună şi, cine ştie, poate chiar aş fi schimbat şi lumea!”. Anonim.
Oare nu cumva aşteptăm noi cu ardoare ca această schimbare să vină doar din afară fără să conştientizăm că ea trebuie să vină din noi şi că fiecare ar trebui să lucrăm pentru aceasta în fiecare zi, oriunde ne-am afla?
Nu trebuie să facem lucruri mari, ci să începem cu cele mici. Schimbadu-ne noi, poate prin puterea exemplului îi vom inspira şi pe alţii să se schimbe.
Dacă întalnim o persoană ce are nevoie de ajutor, să îl oferim, fără a aştepta să i-l ofere altcineva; chiar dacă nu aveţi un handicap, dacă vedeţi o persoană validă că a parcat pe locurile speciale destinate celor cu dizabilităţi, atrageţi-i atenţia; dacă vedem pe cineva că aruncă ambalaje pe stradă, să-i arătăm coşul de gunoi; dacă în trafic întalniţi un şofer începător, fiţi tolerant, nu-l claxonaţi pentru că merge prea încet, amintiţi-vă că şi voi aţi fost ca el. Şi exemplele pot continua.
Schimbarea se poate înfăptui doar dacă începe de la fiecare dintre noi!
Iuliana Negoiţă Prunilă
Iuliana Prunilă-Negoiţă are 40 de ani şi este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, www.iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.