Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 dec 2015 502 vizualizări
Istoria zilei de 5 decembrie

1484: Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei.
1492: Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti şi Republica Dominicană).
1791: A murit Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist şi dirijor austriac (n.1756). Mozart a fost unul din cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice.
1848: Preşedintele american James Knox Polk a declanşat celebra "goană dupa aur", după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California.
1864: Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucţiunii, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani.
1901: S-a născut Walt Disney, desenator, regizor şi producător de film animat american (d. 1966). Câştigător de 22 de ori al premiilor Oscar, numele său este unul comun în orice casă americană şi este cunoscut chiar şi în rândul copiilor.
1933: În SUA se încheie prohibiţia. Decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituţiei SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiţia nu a determinat, aşa cum se dorise, o îmbunătăţire a vieţii sociale şi economice, fiind marcată de corupţie, crime şi ilegalităţi.
1940: Într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, C.I.C.Brătianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninţa chiar independenţa ţării
1974: A murit Zaharia Stancu, poet, romancier şi ziarist român (n. 1902). a fost un scriitor român, poet, romancier, prozator, director de teatru,  jurnalist şi publicist, academician, laureat al Premiului Herder. A fost şi continuă să fie controversat din cauza atitudinii politice reflectate în parte din literatura sa. Zaharia Stancu şi-a început cariera literară ca gazetar şi poet liric, a devenit un militant activ de stânga, romancier angajat după război, în primii ani ai puterii populare. Romanul său Desculţ (1948) a fost masiv promovat în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al unui autor de expresie română şi parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună. A fost tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele, existând o traducere şi în limba japoneză.
2001: A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.
2013: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale şi în administraţia de stat.
2013: A murit Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel (n. 1918). Adversar al apartheidului, a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale. Pe plan internaţional, Mandela a fost secretar general al organizaţiei interguvernamentale  Mişcarea de Nealiniere, între 1998 şi 1999.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.