Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
1 dec 2015 536 vizualizări
Istoria zilei de 2 decembrie

1804: La Catedrala Notre-Dame de Paris, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împarat al Franţei de către Papa Pius al VII-lea.
1805: Bătălia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins armata ruso-austriacă comandată de ţarul Alexandru I, desfăşurată în estul Cehiei de astăzi, lângă actualul oraş Brno.
1814: A murit Marchizul de Sade, scriitor francez (n. 1740). Marchizul de Sade a fost un aristocrat francez care a devenit celebru prin activitatea sa sexuală libertină, perversă şi excepţional de violentă precum şi prin scrierile sale apologetice despre acest subiect. Sadismul şi-a primit numele de la activităţile sale criminale, pentru care Marchizul de Sade a fost încarcerat în total 32 de ani din viaţă, în mai multe închisori şi într-un azil.
1823: "Doctrina Monroe". Preşedintele SUA, James Monroe, prezintă în faţa Congresului această linie politică, potrivit căreia SUA nu au nici o pretenţie de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându–se în acelaşi timp extinderii sistemelor politice ale acestor state asupra continentului american.
1845: A luat fiinţă, la Paris, "Societatea studenţilor români", în frunte cu Ion Ghica, C.A. Rosetti şi Scarlat Vârnav.
1849: Este constituită, la Paris, "Asociaţia română pentru emigraţie", condusă de Ion Ghica şi Nicolae Bălcescu.
1901: A apărut, la Bucureşti, revista literară săptămânală "Sămănătorul" sub conducerea lui George Coşbuc şi Al. Vlahuţă.
1915: Albert Einstein publică teoria relativităţii generalizată. Relativitatea generalizată este o teorie metrică a gravitaţiei.  În această teorie, orice viteză de propagare, inclusiv a gravitaţiei, este finită. Teoria Relativităţii Generalizate, asociază timpului spaţiul legând coordonatele evenimentelor de timp şi sudându-le în mod unitar, iar gravitaţia devine o proprietate a acestui reper spaţiu-timp, devenind de fapt o deformare a spaţiului şi a timpului. Einstein nu desfiinţează concepţia newtoniană, ci o înlocuieşte cu una mai extinsă, valabilă pentru viteze apropiate de cea a luminii. Teoria Relativităţii Generalizate a fost combătută cu vehemenţă de unii, dându-se dovadă de cunoaştere superficială. Epoca ce a urmat a fost marcată de interesul pentru această teorie, considerată ca răsturnătoare a tuturor legilor mişcărilor şi fenomenelor fizice admise ca fundamentale.
1935: S-a născut Nicolae Labiş, poet român (d. 1956), pe care criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generaţii”.
1944: Ca protest faţă de încercările de acaparare a puterii de către comunişti, miniştrii PNŢ şi PNL din guvernul Sănătescu îşi prezintă demisia. Este numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Rădescu.
1988: Cargoul „Sadu” s-a scufundat aproape de capul digului de Nord al Portului Constanţa. Naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din cei 28 membri ai echipajului.
1989: Încheierea „Războiului Rece”. Întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, preşedintele SUA, şi Mihail Gorbaciov, preşedinte URSS, consacrată “noii ordini mondiale”; cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat .


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.