Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
27 nov 2015 662 vizualizări
Istoria zilei de 28 noiembrie

1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.
1863: S-a născut Eremia Grigorescu, general de artilerie, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărăşeşti, ministru de război (d. 1919). Eremia Grigorescu este înmormântat în Mausoleul de la Mărăşeşti.
1877: Căderea Plevnei. După încercarea nereuşită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Paşa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez şi a semnat capitularea armatei turce.
1912: Albania îşi declară independenţa faţă de Imperiul Otoman.
1918: Congresul General al Bucovinei adoptă moţiunea privind unirea necondiţionată a Bucovinei cu Regatul României.
1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore şi a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minimă de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor şi copiilor, munca femeilor înainte şi după naştere.
1920: A apărut la Bucureşti săptămânalul “Adevărul literar şi artistic”, continuator al “Adevărului ilustrat”. Fondator: Constantin Mille.
1943: Premierul britanic Winston Churchill, preşedintele american Franklin Delano Roosevelt şi dictatorul sovietic Stalin s-au întrunit la Teheran (Iran). Se stabileşte aici deschiderea unui al doilea front în Europa.
1987: Un Boeing 747 având 159 de persoane la bord se prăbuşeşte în Oceanul Indian.
1989: A murit Arsenie Boca, ieromonah, teolog şi artist ortodox român (n. 1910) Arsenie Boca a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalităţii sale veneau mii şi mii de credincioşi, fapt pentru care a fost hărţuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de Bucureşti). Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. Mormântul părintelui Arsenie de la mănăstirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din ţară, în ultimii ani numărul de pelerini veniţi pe 28 noiembrie fiind de 30.000 – 40.000 de oameni.
1994: Norvegienii resping aderarea ţării la Uniunea Europeană, printr-un referendum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.