Jurnalism cetatenesc

Abuzul femeilor reprezintă o armă împotriva vieţii, spun psihologii

Ziarul de Vrancea
25 nov 2015 1183 vizualizări
La 25 noiembrie se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Internaţională de eliminare a violenţei împotriva femeilor. Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor

În fiecare colţ al lumii, efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea şi securitatea în lume. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal şi un fapt inacceptabil. Cu ocazia acestei zile, Centrul ReCreation Life trage un puternic semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică,     în special violenţa asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în ţara noastră. „În foarte multe familii din Romania, percepţia relaţiei bărbat - femeie a rămas aceeaşi ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forţei. Există încă femei cu o educaţie precară, care au învăţat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat şi să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declară psihologul Maria Verdi. Activiştii pentru drepturile femeii marchează Ziua împotriva violenţei femeilor începând cu 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor. În 1979, a fost adoptată Convenţia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenţia, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferinţelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viaţă fără violenţă. Violenţa împotriva femeilor este orice act de violenţă fundamentat pe diferenţa de gen, care rezultă sau care poate rezulta într-o vătămare sau suferinţă fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv ameninţările cu asemenea acte, coerciţia sau privarea arbitrară de libertăţi, indiferent dacă acestea apar în viaţa publică sau privată. (Dana LEPĂDATU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.