Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
22 nov 2015 627 vizualizări
Istoria zilei de 23 noiembrie

1248: Ferdinand al III-lea de Castilia izgoneşte pe mauri din Sevilla.
1710: Începe a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova (23 nov. 1710 - 11 iul. 1711). Domnitor al Moldovei în două rânduri, Cantemir a fost şi un mare cărturar al umanismul românesc. Printre ocupaţiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric,  lingvist, muzicolog şi compozitor. Printre operele cele mai cunoscute ale lui Dimitrie Cantemir se numără Descriptio Moldaviae  (Descrierea Moldovei).
1843: Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politică la Academia Mihăileană de la Iaşi, cu lecţia "Despre importanţa economiei politice".
1859: S-a născut  William H. Bonney (cunoscut sub numele Billy the Kid), bandit renumit, despre care legenda spune că ar fi ucis prima dată la 12 ani şi ar fi împuşcat 27 de oameni înainte de a fi împlinit vârsta de 21 de ani (d. 1881).
1864: Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Naţional de Antichităţi din capitală, având în colecţie piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române.
1889: A fost instalat, într-un cazinou din San Francisco, primul tonomat din lume. Pick-up semiautomat care se declanşează cu ajutorul unei  monede sau al unui jeton şi care are un sistem selector de discuri. 
1916: Primul Război Mondial: Armatele germano-austro-ungare au ocupat Bucureştiul.
1916: Primul Război Mondial: Trupele germane ocupă Ploieştiul, unde 26 de instalaţii de rafinare a petrolului, ca şi toate sondele, rezervoarele din schele şi rafinării fuseseră distruse de români la cererea guvernelor englez şi francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline.
1940: Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit.
1971: China a devenit membru permanent al Consiliului de securitate al ONU.
1980: O serie de cutremure în sudul Italiei omoară aproximativ 4.800 de oameni.
1991: Freddie Mercury anunţă public că are SIDA; a murit a doua zi.  Freddie Mercury a fost un muzician, compozitor şi textier britanic, cunoscut ca lider al formaţiei britanice de muzică rock Queen. Mercury a fost recunoscut pentru calităţile vocale remarcabile de tenor şi pentru prestaţiile live. În calitate de compozitor a compus multe hituri internaţionale, printre care Killer Queen, Bohemian Rhapsody,  Somebody to Love, We Are the Champions.
1996: Un avion etiopian de tip Boeing 767 cu 127 de pasageri la bord este deturnat. În lipsă de combustibil, se prăbuşeşte în Oceanul Indian.
1999: Premiul "Pana de aur pentru libertatea presei" a fost acordat de Asociaţia Mondiala a Ziarelor (AMJ) ziaristului sirian Nizar Nayyouf, deţinut din 1991 într-o închisoare militară din Damasc.
2000: Sunt repatriate rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru democrat al României înainte de comunişti (6 dec. 1944 - 28 feb. 1945); silit să demisioneze, părăseşte România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA.
2002: Preşedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a sosit la Bucureşti, într-o vizită oficială. Este cel de-al patrulea preşedinte american care a vizitat România, după Gerald Ford, Richard Nixon şi Bill Clinton.
2003: Revoluţia Trandafirilor din Georgia: Preşedintele Georgiei, Eduard Şevarnadze, a demisionat. Decizia intervine după trei săptămâni de proteste ale opoziţiei, iniţiate la 2 noiembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.