Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
20 nov 2015 596 vizualizări
Istoria zilei de 21 noiembrie

1615: Bătălia de la Tătăreni. Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se înscăunează domn al Moldovei.
1694: S-a născut Voltaire, scriitor şi filozof francez (d. 1778). Pe numele său adevărat François-Marie Arouet, Voltaire a rămas celebru pentru ocara sa periculoasă, dar a devenit cunoscut şi pentru toleranţa sa. Astfel şi-a exprimat odată punctul său contradictoriu faţă de un adversar: "Părerea dvs mi se pare respingătoare, dar m-aş lăsa omorât, pentru ca dvs să puteţi să v-o exprimaţi." Voltaire a fost, împreună cu Jean-Jacques Rousseau, un iniţiator al Revoluţiei franceze.
1783: În Franţa a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri
1784: Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordonă reprimarea Răscoalei conduse de Horea. Răscoala, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri din Munţii Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari, preoţi etc. Răscoala a pus în discuţie statutul de toleraţi în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit şi un caracter naţional.
 1877: Thomas Edison anuntă invenţia sa: fonograful, o maşină care poate înregistra sunete
1880: Printr-un act semnat la Sigmaringen, prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, este desemnat prinţ moştenitor al coroanei României. Ferdinand I a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914  până la moartea sa. A devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunţării tatălui şi fratelui său mai mare Wilhelm la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acest moment s-a stabilit în România, unde şi-a continuat cariera militară, ajungând până la gradul de general de corp de armată.
1918: S-a născut Constantin Galeriu, preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru" din Bucureşti (d. 2003). Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei române, preot şi profesor de teologie. Din cauza convingerilor sale religioase şi umanitare, a fost întemniţat de mai multe ori în anii 1950 şi 1952-1953.
1933: Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 şi condamnat la închisoare de comunişti, unde va şi muri, în 1963.
1995: Acordul de la Dayton (SUA). Este consfinţit astfel Acordul de pace asupra Bosniei, semnat de către preşedinţii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman, şi sârb, Slobodan Milosevici, semnat la 14 dec. 1995, la Paris. Sfârşitul războiului civil din Bosnia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.