Jurnalism cetatenesc

Cuvinte de folos despre Postul Crăciunului

Ziarul de Vrancea
16 nov 2015 1165 vizualizări
În Postul Crăciunului găsim şi foarte multe dezlegări la peşte, la sfârşitul săptămânii, la sărbătorile cu cruce roşie, dar şi la cele cu sfinţi mai importanţi care nu cad în zilele de miercuri şi de vineri

În perioada 15 noiembrie – 24 decembrie credincioşii ortodocşi sunt chemaţi, prin post şi rugăciune, să se pregătească de venirea în lumea a Mântuitorului Hristos. Sărbătoarea Naşterii Domnului este una a luminii şi bucuriei. Faţă de Postul Paştelui, care este un post mai greu de ţinut, un post de durere, care se ţine în amintirea patimilor şi morţii Mântuitorului, Postul Crăciunului este un post al bucuriei, căci după aceste zile de post se prăznuieşte Naşterea lui Hristos, adică venirea Lui pe pământ, ca urmare a făgăduinţei pe care a făcut-o Dumnezeu propărinţilor Adam şi Eva după alungarea din rai. Iar gândul că Fiul lui Dumnezeu a primit a se face om asemeni nouă, celor păcătoşi, nu este pentru creştini decât un motiv de bucurie duhovnicească deosebită. Postul acesta de 40 de zile aminteşte de postul care a fost tot de 40 de zile şi pe care l-a ţinut în Vechiul Testament proorocul Moise, înainte de a primi cele zece porunci în Muntele Sinai. Dacă Moise s-a pregătit atunci cu post pentru a fi atât de curat încât să poată primi Legea Veche, la fel şi noi suntem invitaţi să ne curăţim sufletele prin rugăciune şi prin post, pentru a-L primi cum se cuvine pe Cel ce ne aduce nouă Legea cea Nouă, adică Legea dragostei, a răbdării şi a bunei înţelegeri între oameni.  În sens practic, creştinul care ţine post simte cu adevărat că vine Crăciunul. Una este când ţii post, adică cât te pregăteşti cât de puţin duhovniceşte, căci în acel moment simţi şi lucrarea lui Dumnezeu în inima ta, şi alta este să te asemeni celor care nu au nicio rânduială şi nici nu te poţi stăpâni în a te înfrupta din bucate de dulce că atunci nici vestea Crăciunului nu ajunge deplin în inima şi sufletul tău, ci transformi sărbătorile acestea care au o conotaţie strict religioasă într-un alt prilej de a te arunca în braţele plăcerilor care sunt pierzătoare de suflet.

Dezlegări la peşte potrivit Tipicului

În Postul Crăciunului găsim şi foarte multe dezlegări la peşte. Acestea sunt în general la sfârşitul săptămânii, la sărbătorile cu cruce roşie, dar şi la cele cu sfinţi mai importanţi care nu cad în zilele de miercuri şi de vineri. Acesta este un motiv în plus ca cei care sunt neîncrezători în faptul că pot să ţină un post, să încerce să urce duhovniceşte câtuşi de puţin spre a se întâlni cu inima curată, plină de rugăciune, de peştera din Betleem acolo unde s-a oprit steauna de Răsărit, spre a se închina Pruncului Hristos ce a primit a se face om pentru a noastră mântuire. Aceste dezlegări la peşte s-au rânduit deoarece mult important este nu doar abţinerea până la epuizare de la mâncare, ci abţinerea de la fapte rele. Înţelegem de aici că mult mai de folos îi este omului să nu păcătuiască decât să nu mănânce. Însă şi postul îşi are folosul său, căci îl ajută pe om să fie mai lepădat de cele rele. Astfel, un om care mănână mai puţin, şi aceea este hrană de origine vegetală, acela cu siguranţă că datorită slăbiciunii trupeşti care îl cuprinde nu va mai fi dedat spre petreceri, desfătări, beţii, căci nici trupul nu îl ajută, ci dimpotrivă, va simţi mult mai multă nevoie de a face rugăciune către Dumnezeu şi Maica Domnului.

Prin post ne apropiem de Dumnezeu

Îndemnăm pe această cale pe fiecare dintre credincioşii noştri care citesc aceste rânduri să nu rămână reci la cuvintele noastre. De aceea, cei care vor să se apropie cu sufletul mai mult de Dumnezeu şi doresc să se curăţe de păcate, să încerce, luându-L pe Dumnezeu în ajutor, să ţină postul Crăciunului o perioadă cât mai îndelungată, iar cei ce pot, e bine să-l ţină chiar pe tot. Aceasta deoarece celor care nu încearcă să urce pe căile desăvârşirii după puterile lor, minţindu-se pe ei că nu au putere a face acest lucru, să asculte cuvintele lui Hristos care spune “cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine” (Matei X 38). De aceea, fiecare trebuie să fie cu luare aminte la cuvintele de îmbărbătare ale Mântuitorului Hristos care spun în altă parte că “jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară” (Matei XI, 30). Iar celor care ne punem în gând să ţinem postul Crăciunului trebuie să ne fie mintea la faptul că nimeni dintre cei care se vor osteni a ţine postul acesta al bucuriei nu vor fi singuri, ci-L vor avea pe Iisus Hristos şi Maica Domnului în ajutor, Către sfârşit, celor care se îndeletnicesc a ţine acest post destul de uşor, şi nu doar lor, ci şi celor ce din binecuvântate pricini nu-l pot ţine îi îndemn să nu dezănăjduiească niciodată gândindu-se la faptul că nu vor primi ajutor de la Bunul Dumnezeu ci dimpotrivă să aprindă candelele din casele lor şi să se roagă cu căldură lui Dumnezeu, căci rugăciunile nu rămân fără răspuns dacă sunt făcute cu credinţă. Vă îndemn să nu uitaţi că locaşurile de închinare din satele noastre sunt deschise tuturor şi vă îndemnăm şi vă rugăm stăruitor să mergeţi la biserică spre a vă mărturisi păcatele şi altfel, după vrednicie, să vă împărtăşiţi cu Stintele Taine.

Binecuvântarea Domnului să fie cu voi cu toţi!
Părintele Ştefan, duhovnic al Mănăstirii Tarniţa


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.