Reţeta zilei:
Pentru că e toamnă, cu vreme capricioasă şi friguroasă, vă recomandăm astăzi o supă cremă de dovleac aromată şi puţin picantă, cât să pună sângele-n mişcare. Aromatizată cu ghimbir, usturoi, ceapă şi ardei iute, supa cremă de dovleac este un deliciu atât pentru cei care apreciază gustul cât şi pentru cei atenţi la calităţile nutritive ale preparatelor. Dovleacul se numără printre legumele “minune” ale toamnei, cu un număr mare de vitamine, minerale şi antioxidantţi şi un conţinut mic de calorii (26 kcal/100 gr.). Usturoiul, ceapa, ghimbirul şi ardeiul iute, adevărate “antibiotice naturale”, sunt recunoscute şi pentru virtutea de a arde caloriile.
Ingrediente:
- 1kg dovleac tăiat cuburi
- 1 litru supă de legume
- 2 morcovi tăiaţi cubuleţe
- 2 cepe tocate mărunt
- 4 linguri ulei de porumb aromatizat cu ghimbir
- 3 căţei usturoi feliaţi
- 1 cm ghimbir răzuit
- 5 gr nucşoară
- 150 ml smântână de gătit
- sare, piper măcinat
- miez de nucă, seminţe de dovleac, blue cheese
Preparare: Încingem uleiul şi adăugăm ceapa, morcovul, ghimbirul şi nucşoara. Condimentăm cu sare şi piper. Amestecăm şi călim legumele timp de 5 minute. Adăugăm usturoiul, şi mai călim timp de un minut. Venim în completare cu dovleacul şi supa de legume. Amestecăm şi apoi lăsăm să fiarbă 30 minute, până când dovleacul va fi foarte moale.
Cu ajutorul mixerului vertical pasăm supa. Condimentăm cu sare şi piper, sti potrivim consistenţa cu smântână de gătit ( sau chiar apă fierbinte ).
Se serveşte cu miez de nucă, blue cheese, seminţe de dovleac.
Pofta bună!
Reţetă propusă de colaboratorul nostru Daniel Albert Bertoni