Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
15 nov 2015 646 vizualizări
Istoria zilei de 16 noiembrie

1558: Regina Elisabeta I urcă pe tronul Marii Britanii. A fost fiica lui Henric al VIII-lea al Angliei şi a lui Anne Boleyn care a fost executată la nici trei ani de la naşterea Elisabetei. Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută şi ca Regina Fecioară. În politică unul din motto-urile sale era video ed taceo(Văd şi nu spun nimic). A adoptat o diplomaţie prudentă, faţă de marile puteri ale Europei din acea vreme Franţa şi Spania. Domnia reginei Elisabeta este denumită era elisabetană sau epoca de aur, fiind marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. A fost şi o perioadă de extraordinară înflorire artistică şi culturală: dramaturgii William Shakespeare, Christopher Marlowe şi Ben Jonson sunt câţiva din dramaturgii care au trăit în timpul domniei sale.
1603: Începe procesul lui sir Walter Raleigh, faimosul explorator şi om de stat englez.
1749: S-a născut Nicolas Appert, inventator francez. A inventat metoda de păstrare a alimentelor mai mult timp prin închiderea ermetică a acestora în ambalaj (d. 1841)
1855: Exploratorul britanic David Livingstone a devenit primul european care a văzut cascada Victoria, una dintre cele mai mari cascade din lume, aflată la graniţa actuală dintre Zambia şi Zimbabwe.
1869: Este inaugurat Canalul Suez, după 10 ani de construcţie, cale navigabilă ce traversează istmul Suez, unind Marea Mediterană  cu Marea Roşie.
1872: Este înfiinţată Academia Navală Mircea cel Bătrân, din Constanţa.
1918: Consfătuirea fruntaşilor politici, membri ai Partidului Naţional şi ai Partidului Social-Democrat, sub preşedinţia lui Ştefan Cicio-Pop, la care se discută proiectul în opt puncte întocmit de Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, proiect ce conţinea hotărârea de unire cu România.
1918: Apare la Bucureşti, săptămânal sau bisăptămânal Socialismul, organul Partidului Socialist şi al Uniunii sindicale.
1933: Statele Unite recunosc Uniunea Sovietică.
1950: Organizaţia Naţiunilor Unite decide acordarea independenţei  Libiei.
1970: Douglas Engelbart primeşte patentul pentru primul mause de calculator. Maus-ul sau mouse-ul este unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerului (calculatorului electronic) modern. A devenit aproape un "element" hardware standard al oricărui computer. De obicei mausul este un obiect mic echipat cu una sau mai multe taste, modelat astfel încât să poată fi apucat şi mânuit uşor cu mâna. Principiul lui de funcţionare se bazează pe recunoaşterea de către computer a mişcării sale relativă la suprafaţa plană pe care este aşezat şi deplasat.
1989: Au loc manifestaţiile anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul Revoluţiei de catifea.
1992: La Bruxelles este parafat un acord prin care România obţine statutul de asociat al Comunităţii Economice Europene.
1996: Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România. Emil Constantinescu, preşedintele Convenţiei Democrate Române, obţine 54,41% din voturi, devenind noul preşedinte al României.
2003: Arnold Schwarzenegger devine Guvernatorul Californiei.
2015: Klaus Iohannis devine preşedintele României, învingându-l pe Victor Ponta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.