Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
13 nov 2015 539 vizualizări
Istoria zilei de 14 noiembrie

1234: O scrisoare papală menţionează pe românii de rit ortodox din Moldova şi Muntenia.
1305: Clement al V-lea devine primul papă cu reşedinţa la Avignon. Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314) a fost unul din cei mai însemnaţi papi din evul mediu. În timpul pontificatului său sediul papilor a fost transferat de la Roma în Franţa, la Avignon. Împreună cu regele Franţei, Filip al IV-lea a pus la cale desfiinţarea Ordinului Templierilor
1497: S-a terminat zidirea Bisericii "Înălţarea Domnului" de la Mănăstirea Neamţ, monument ce defineşte stilul moldovenesc în arhitectura religioasă, stil constituit în epoca lui Ștefan cel Mare.
1832: A fost pus în circulaţie primul vagon de tramvai din America, la New York, având ca pasageri funcţionari publici care parcurgeau distanţa dintre Prince Street şi Strada nr. 14.
1878: Dobrogea redevine parte a României după Războiul de Independenţă. Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 şi-a avut originea într-o răspândire a naţionalismului în Peninsula Balcanică şi în dorinţa Rusiei de a recupera pierderile teritoriale suferite în Războiul Crimeei.
1889: Ziarista americană Nellie Bly a pornit în tentativa sa reuşită de a realiza ocolul Pământului în 80 de zile, pentru a verifica veridicitatea romanului lui Jules Verne.
1910: Aviatorul Eugene Ely, american de origine,  a realizat prima decolare reuşită a unui avion de pe un vas.
1922: În Marea Britanie începe să emită British Broadcasting Corporation  (BBC). BBC este una din cele mai mari companii de televiziune din lume şi cea mai importantă companie de televiziune  britanică, finanţată din bani publici. BBC transmite în 33 de limbi. Redacţia în limba română a BBC WS şi-a început transmisiile la 15 septembrie 1939. La data de 25 iunie 2008, BBC World Service a decis să închidă redacţia sa în limba română.
1948: S-a născut Prinţul Charles al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit şi a soţului său Philip, Duce de Edinburgh. Prinţul Charles este moştenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlu în întreaga istorie a Marii Britanii. În urma căsătoriei din 1981 cu Lady Diana Spencer au rezultat doi fii, Prinţul William şi Prinţul Harry. Prinţul Charles manifestă un deosebit interes pentru România.. Începând cu 1997 Prinţul de Wales a vizitat România pentru a vedea şi a evidenţia distrugerea mănăstirilor ortodoxe şi a satelor săseşti în timpul regimului comunist. Istoricul Tom Gallagher a scris în ziarul românesc România Liberă în 2006 că lui Charles i-a fost oferit tronul României de către monarhişti; conform relatărilor oferta a fost refuzată, însă Palatul Buckingham a negat acestă ofertă. În 2006 Charles şi-a achiziţionat în satul braşovean Viscri o fostă proprietate a unei familii de saşi, o căsuţă veche construită în 1758. La ora actuală, Prinţul are mai multe proprietăţi în România.
1987: Revolta de la Braşov: Au loc primele proteste la Secţia 440 „Matriţe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roşu din Braşov. Revolta de la Braşov din anul 1987 a fost o acţiune de protest împotriva politicilor economice şi sociale impuse în RS România de dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.