Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
12 nov 2015 518 vizualizări
Istoria zilei de 13 noiembrie

1594: Creditorii turci din Bucureşti sunt ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. La preluarea domniei, Mihai a găsit o situaţie grea, cu datorii de la vechii domnitori care şi ei îşi cumpăraseră tronul. O bună parte din cămătari se stabiliseră în ţară, făcându-şi case şi geamii. Pe 13 noiembrie 1594, Mihai îi cheamă pe creditorii turci la vistierie, chipurile pentru a-i plăti. Când toată lumea este adunată, Mihai slobozeşte tunurile împotriva mulţimii, clădirea unde se aflau ia foc, iar ostaşii de încredere desăvârşesc prăpădul. Un detaşament de 2.000 de turci ce staţiona în Bucureşti pentru supravegherea domnului, este şi el sfărâmat.
1745: S-a născut Valentin Haüy, savant francez, întemeietorul primei şcoli pentru nevăzători din lume (d. 1822)
1868: A murit Gioacchino Rossini, compozitor (n. 1792). Italian de origine, Gioacchino Rossini a fost unul dintre cei mai aclamaţi şi mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită, în timpul vieţii sale. Aceasta se datorează frumuseţii melodiilor, strălucitoarelor şi optimistelor arii, pline de vervă şi ironie, care se află din abundenţă în creaţia sa.
1907: Inginerul francez Paul Cornu reuşeşte primul zbor din lume cu un elicopter. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme şi s-a mentinut în aer 20 de secunde la o înălţime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbuşit.
1918: Egipteanul Sa'd Zaghlul înfiinţează partidul naţionalist Al-Wafd al-Misri ("Delegaţia egipteană"), care va juca un rol important în procesul de dobândire a independenţei Egiptului.
1918: La sfârşitul Primului Război Mondial, trupele Antantei au ocupat oraşul Constantinopol, capitala Imperiului Otoman.
1950: Generalul Carlos Delgado Chalbaud, preşedintele Venezuelei, este asasinat la Caracas.
1954: Prima cupă mondială de rugby a fost câştigată de Anglia, care a învins Franţa în finala disputată la Paris.
1980: Naveta spaţială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine din apropierea planetei Saturn.
1985: Laharul rezultat în urma erupţiei vulcanului Nevado del Ruiz a îngropat oraşul columbian Armero, ucigând 23.000 de persoane. Lahar este un termen care provine din Indonezia şi înseamnă „lavină de noroi”. Aceasta provine prin amestecul materialul unei erupţii vulcanice ca de exemplu cenuşa şi blocurile vulcanice amestecate cu apă. Curentul noroios (laharul) poate atinge o viteză de curgere de 100 km/h.
1988: A murit Vlad Georgescu, istoric, politolog, jurnalist, profesor universitar, director al postului de Radio "Europa liberă" din München  (n. 1937). La fel ca şi alţi şefi ai secţiei române, Vlad Georgescu s-a îmbolnăvit şi a murit de un cancer galopant, existând indicii puternice că ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanţă radioactivă. Editorialele sale politice sunt caracterizate de tonul cumpătat şi siguranţa erudiţiei. Monografia sa, Istoria Românilor, rămâne o lucrare de referinţă a ştiinţei istorice româneşti.
1990: A fost scrisă prima pagină World Wide Web.
1994: În Suedia se decide prin referendum intrarea în Uniunea Europeană.
2001: Alianţa Nordică a cucerit capitala Afganistanului, oraşul Kabul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.